Om tyg och otyg
Kläder måste vi ha, liksom lakan och handdukar, men vi kommer inte runt det: tyger framställs i allmänhet på ett sätt som skadar miljön. Bomull, till exempel. Även ekologisk bomull måste odlas på näringsrik jord – med hjälp av mycket vatten – där man hellre hade kunnat odla något ätbart. Och i konventionell bomullsodling används stora mängder bekämpningsmedel. Det finns bättre alternativ.
Lyocell
Lyocell tillverkas av cellulosa från energiskog. Man bearbetar fibrerna med kemikalier, men de är inte så starka och de kan återvinnas. Tyget är starkt, tåligt, skönt för huden och biologiskt nedbrytbart. Ibland säljs det under namnet Tencel, som egentligen är ett varumärke.
Lin
Lin är relativt miljövänligt, speciellt om du väljer ekologiskt linnetyg. Konventionellt odlat lin vattenrötas, och då hamnar ogräsmedlen i vattnet. Men linne är ändå bättre än bomull eller syntetmaterial. Linnetyg är slitstarkt men kan vara lite styvt.
Hampa
Hampa kan växa på näringsfattiga jordar. Den växer snabbt, är tålig och ger jorden näring. Tyget är starkt, varmt i kyla och svalt i värme, men blir lätt skrynkligt. Därför blandar man det ofta med andra fibrer.
Rami
Rami är en naturfiber som kommer från en nässelväxt som kallas kinagräs. Liksom hampan växer den gärna på näringsfattiga jordar. Det blir svala, sköna kläder, men tyget skrynklar lätt och blandas därför ofta med lin och bomull.
Men även om det finns material som är relativt bra är det mest miljövänliga plagget det du inte köper. Eller det som du återvinner – får, hittar eller köper på secondhand. Tänk på att blandade material är svårare att återvinna. Därför är det bättre att köpa textilier med en enda sorts fibrer eller i varje fall inte fler än tre.
Källor: Råd och rön, Naturskyddsföreningen, Sveriges konsumenter