Havre och spelt i nya veganska innovationer
Innovationer inom det vegetariska segmentet har fullständigt exploderat de senaste åren. En liten uppstickare på marknaden är västsvenska Wästgötarna, en sammanslutning på åtta odlare som tagit fram en färs baserad på spelt. Resultatet blev prisbelönt.
Det var i slutet av januari som Wästgötarnas Wegofärs fick utmärkelsen ”Rätt i tiden” under tävlingen Matverk, som är Sveriges största tävling för produktutveckling. Wästgötarna saluför KRAV-märkt spelt, vete, råg och korn. Sex av de åtta bönderna har köttproduktion och enligt dem sker allt i ett kretslopp. Det djuren äter blir gödsel till en riklig speltskörd.
– Faktum är att vi bör äta mindre kött men det kött vi ska äta ska vara det bästa. Vi har en holistisk syn på lantbruk. Allt hänger samman, säger Niclas Dagman från Wästgötarna.
Wegofärsen består av kokt spelt som blandats med tomatkross och kryddor. Spelt, som också kallas dinkel, ingår i släktet vete men innehåller lite mer protein än vanligt vete.
– Nu gör vi färsen hantverksmässigt men vi ska anlita en större tillverkare som kan hjälpa oss. Runt vecka 10 ska produktionen vara igång och då satsar vi stort, säger Niclas Dagman.
I Mjölby finns företaget Food for Progress som saluför sojaprodukten Pulled Oumph. Nu kommer konkurrenten. I Finland lanseras nämligen Pulled Havre.
– Havre är en av de mest ekologiska grödorna i världen. Den älskar det nordiska klimatet och växer mycket större och fetare här än på andra håll, säger Maija Itkonen från företaget Gold&Green som ligger bakom produkten.
Pulled Havre är baserad på havre och bondbönor odlade i Sverige och Finland och finns i flera smaksatta varianter. Produkten finns inte på marknaden ännu, utan kommer ut i butik senare under året.
– Vi ser fram emot att testa på svenska konsumenter under våren för att senare under 2016 sätta igång med marknadsföringen på allvar, säger Maija Itkonen.
En tredje innovation som gjort entré på marknaden är varumärket Edgy Veggies torkade vete, som odlas i Tyskland. Företaget Mountainfield saluför produkten.
– Vårt företag hjälper livsmedelsföretag att utveckla nya produkter.
– När vi såg Edgy Veggie så tyckte vi att den var intressant. Jag tror vi kommer få se en utslagning av de lite äldre typerna av vegetariska produkter till förmån för modernare och bättre, säger Sebastian Bergfelt från Mountainfield.
Jenny testar: Tuggiga strimlor
Den tuggiga sojaprodukten Tzay lanseras nu i en ny, okryddad version formad som strimlor i stället för bitar, Tzay natural soy strips.
Palmolja: Nej
Ekomärkning: Nej
Fairtrade: Nej
GMO: Nej
Ca pris: 38 kr
Vikt: 250 g
Innehåll: Sojaproteinpulver, sojabönmjöl, sojabönolja, potatismjöl, salt, svartpepparextrakt och majsmjöl.
Tillverkningsland: Thailand
Var: Kan köpas i vanliga matbutiker
Omdöme: Visst är vanlig Tzay lite roligare men formen och den neutrala smaken gör produkten mer användbar. Lite torr i pannan om man steker på för häftigt.
Jenny testar: Frysta vegorätter
Felix vegosatsar på fyra frysta färdigrätter. Två av rätterna är veganska: Chipotle Chili och Coconut Bean Curry. Det kryllar inte av veganska lunchlådor på marknaden så detta är ett välkommet initiativ.
Palmolja: Nej
Ekomärkning: Nej
Fairtrade: Nej
GMO: Nej
Ca pris: 33-35 kr
Vikt: 380 g
Innehåll: Coconut Bean Curry innehåller bland annat bulgur, kokosmjölk, kikärtor, kidneybönor, spenat, aprikoser, soja och vete. Chipotle Chili innehåller bland annat potatis, tomater, kidneybönor, morot, lök, soja och selleri.
Tillverkningsland: Sverige
Var: Kan köpas i vanliga matbutiker
Omdöme: Frysta färdigrätter brukar inte vara så sexiga men dessa två funkar alldeles utmärkt. Mer smakrika och tuggigare än konkurrenternas.