Bucht: Bra om vi äter mindre kött
Landsbygdsminister Sven-Erik Buchts syn på köttkonsumtionen väckte nyligen stor uppmärksamhet. I veckan förtydligade han sina ståndpunkter inför riksdagen, efter en interpellationsfråga från Vänsterpartiets miljöpolitiska talesperson Jens Holm.
I Sveriges radios intervju sa landsbygdsministerna bland annat att ”kött är gott” och att köttkonsumtionen inte är ett miljöproblem. När han nu får frågan om han delar bilden av att köttkonsumtionen ökat och om detta är ett problem för miljön blir svaret annorlunda.
Sven-Eric Bucht säger nu att ”kött är ett av de livsmedel som har störst klimatpåverkan” och att ”en lägre köttkonsumtion i både Sverige och andra länder skulle vara bra för klimatet”. Han lägger dock fortfarande ansvaret för minskningen på konsumenten.
– Jag anser inte att vi politiker ska bestämma vad människor ska äta utan i stället arbeta för att var och en ska göra informerade egna val.
Köttproduktionen behöver också bli mer miljöanpassad menar han. Vad gäller livsmedelsstrategin är målet framför allt att ”stärka konkurrenskraften och öka exporten, innovationskraften och lönsamheten i livsmedelskedjan”. Han lägger dock till att detta ska ske samtidigt som relevanta miljömål nås.
Om nu köttkonsumtionen är ett stort miljöproblem borde vi då inte vidta åtgärder för att minska den, undrar Jens Holm (V).
– Vi har ju styrmedel för att minska utsläppen från bilismen. Då vore det väl inte så konstigt att främja mer hållbar, vegetarisk mat och minskad köttkonsumtion. Är det så farligt, Sven-Erik Bucht, att fatta sådana beslut?
Man borde till exempel ha med det inom ramen för livsmedelsstrategin, anser han.
SvenErik Bucht menar att fokus bör ligga på att minska konsumtionen av utländskt kött.
– Globalt har vi inom animalieproduktionen stora utsläpp. Ska vi minska vår påverkan på klimatet är det bra om vi äter mindre utländskt kött, till förmån för svenskt kött.
Det blir en snabb effekt om man gör så menar han och betonar att han inte tänker ge sig in på ”konsumentens frukost-, lunch- eller middagsbord”. Han hänvisar också till att det stora problemet för klimatet inte är köttet utan vårt beroende av fossila bränslen.
Trots att Sveriges Radio redovisat sina inspelningar hävdar landsbygdsministern fortfarande att intervjun var missvisande.
– Jag nämnde bland annat den globala påverkan och skillnaden jämfört med hur Sverige påverkar.
Han menar att han också sa att det är gott med fisk och grönsaker.
– Men ibland kan ulvar klä sig i fårakläder, och då kan speglingen bli lite annorlunda.