Nyanländas rätt till välfärd på MP-politikernas agenda
Moderaternas utspel om begränsad rätt till välfärd för nyanlända väckte stor uppmärksamhet. När miljöpartister från hela landet nu möts för en så kallad dialogkonferens är en av diskussionspunkterna om olika nivåer i välfärdssystemen för svenskar och nyanlända kan accepteras.
På lördag möts MPs partiaktiva i Malmö, Härnösand och Västerås för att diskutera hur Sverige ska klara att ta emot fler flyktingar. Förhoppningen är att den hårdare migrationspolitik partiet accepterat ska bli tillfällig.
Underlaget som skickats ut inför konferensen rymmer en lång rad frågor. Till de mer kontroversiella hör den om att göra skillnad på nyanländas och etablerade svenskars rätt till välfärd.
– I grunden finns ingen konflikt mellan en stark välfärd och ett stort flyktingmottagande. Men vi måste fråga oss hur vi löser det praktiskt när det kommer väldigt många samtidigt, säger partisekreteraren Anders Wallner.
Lägre bostadsbidrag och sämre tillgång till sjukvård för nyanlända nämndes av Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Ulf Kristersson som exempel på vad M-politiken kan innebära.
Anders Wallner betonar att Miljöpartiet slagits för vård till papperslösa och ser inte en omprövning som aktuell. Däremot menar han att nyanlända kan behöva vänta längre än i dag på skolplats i kommuner som på kort tid tar emot många barn. I övrigt vill han invänta helgens diskussion.
Bland miljöpartister som Syre pratat med går meningarna isär. Flera menar att ”asylrätten är viktigast” och är öppna för diskussion om begränsningar i välfärden. Grön ungdoms Alrik Altvall hör till dem:
– Att ge människor skydd måste ha högsta prioritet, inte att erbjuda bidrag. Men gör man begränsningar måste de vara tillfälliga, säger han.
Andra är skeptiska.
– Att begränsa möjligheten till vård eller skola är inte ok under några omständigheter. Och att exempelvis begränsa rätten till studiemedel är knappast långsiktigt, säger Marie-Helena Fjällås, MP Stockholm.