Vi måste rannsaka begreppet frihet
En fråga som oundvikligen kommer att få en alltmer avgörande roll i relation till hållbar utveckling är frihetsbegreppet. Att det är ett känsligt ämne avspeglas förmodligen i hur pass litet utrymme frågan får i det offentliga rummet.
Det handlar om människors egna uppfattningar om vilka rättigheter vi anser oss ha, där argumentationen alltför ofta lutar sig emot förlegade normer och globala förhållanden som inte längre är giltiga.
För att en hållbar utveckling överhuvudtaget ska vara möjlig krävs rent matematiskt att vi människor i oändligt mycket högre grad delar på det ekologiska utrymme som på ett hållbart sätt kan förvaltas. I och med den ökande världsbefolkningen och de i allra högsta grad rimliga kraven på ett anständigt liv för världens fattiga, är det sedan länge uteslutet att ökad ekonomisk tillväxt ensamt ska kunna utgöra en lösning. De senaste åren har naturens budget överskridits redan i augusti. Mot bakgrund av detta vill jag åtminstone tro att en insikt bör infinna sig om att det finns en gräns för hur stort miljöutrymme en enskild individ kan anses ha rätt till, oberoende av politisk färg.
Den viktiga debatten handlar alltså om hur det är möjligt att försvara den rika världens konsumtionsnivå. Det slutar alltför ofta i diskussioner om huruvida vi källsorterar eller inte, eller stolta utläggningar om att vår nya jacuzzi faktiskt är ekologiskt producerad. Det abstrakta avståndet mellan en individs konsumtionsnivå och de faktiska konsekvenserna för andra människor utgör givetvis ett stort problem. Det underlättar enormt för den strutsmentalitet som i dag råder. Ett annat stort problem är att det för första gången föreligger ett ”hot” mot vår livsstil. Förmodligen är det också därför som värderingar och åsikter aldrig har värderats högre i samhället än idag. Det är en genial genväg till upplevd godhet.
Det fanns onekligen en tid med resurser i överflöd där det inte tycktes finnas någon grund för att ha dåligt samvete, men ”The Times They Are A-Changin’”. Det är ett nollsummespel där varje knapp i min skjorta är en knapp mindre för någon annan. Det gamla uttrycket om att min frihet slutar där din börjar har aldrig varit mer relevant.