Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

När dörren slår igen

Olof Olsson Klugman - 9 år sedan

ID-kontroller, tillfälliga uppehållstillstånd och hårdare regler för vem som får stanna. Dörren till Sverige stängs igen. Syre möter flyktingar och flyktingvolontärer som vittnar om konsekvenserna. Men också om medmänsklighet och nya vägar till integration i Sverige.

Det är lunch på gång i Refugees Welcomes boende. Foto: Emma Åhman

Det är lunch på gång i Refugees Welcomes boende. Foto: Emma Åhman

Mujahed Abdullah slår ner blicken.
– Vi kan inte säga något om det. Vi förstår Sverige.

Han har just berättat om hur han, hans fru och fyra barn flytt dödshoten i Irak. Om de maskerade männen som var ute efter honom. Om sin rädsla för barnen, att de antingen blir mördade eller växer upp till mördare om de återvänder. Som så många andra riskerade de sina liv på en riskfylld färd över Medelhavet för att säkra en framtid i Sverige. 70 procents chans till uppehållstillstånd fick han höra att de hade när de anlände i höstas. Nu tror han inte de får stanna. Inte med de nya reglerna.

I och med Socialdemokraternas och Miljöpartiets överenskommelse finns inte längre kategorin ”övriga skyddsbehövande”. Var och en som önskar uppehållstillstånd måste kunna visa att just hen har individuella asylskäl, enligt internationella konventioner. Att exempelvis behöva skydd för att man kommer från ett område där det råder väpnad konflikt räcker inte. Mujahed Abdullah har förståelse.Det har inte Tina Morad, en av de drivande krafterna bakom Refugees Welcome Stockholm.
– Det tar dig tio år om du vill bygga ett hus i Sverige. Men stänga gränsen kan vi tydligen göra på nolltid.

För henne blir effekterna av den nya politiken tydliga i möten med människor på flykt. Mest berörd blir hon av de splittrade familjerna som blir resultatet av de kringskurna möjligheterna till familjeåterförening. Åtskilliga är nu de som återvänder till de hemländer som de lämnat på livsfarliga vägar. När de inte kan få hit sina familjer riskerar de hellre sina liv på nytt.

Refugees Welcome har brett ut madrasser på golven i ett rum för kvinnor och ett för män. Foto: Emma Åhman

Refugees Welcome har brett ut madrasser på golven i ett rum för kvinnor och ett för män. Foto: Emma Åhman

Barn riskerar utnyttjas

Samtidigt finns så många barn som lever ensamma i Sverige, utan möjlighet att återförenas med sina föräldrar. För vissa av dem är utsattheten obeskrivlig. Rapporterna om hur kriminella utnyttjar ensamkommande barn för tiggeri eller sexhandel blir allt fler. Det kan handla om barn som av olika skäl gått under jorden, men också om barn som hamnat i händerna på hänsynslösa ligor på vägen till Sverige.
– Vi skapar generationer av brutna människor. Både vuxna och barn, säger Tina Morad.

Upprörd blir hon också när hon tänker på de barn som fyller 18 och därmed utvisas. De fallen kommer att bli fler framöver. Detta som en följd av att tillfälliga uppehållstillstånd nu är huvudregel. Barn har ett särskilt skydd och brukar exempelvis inte skickas iväg om de kommer att tvingas till internflykt i sitt hemland. Men den som fyller 18 räknas inte längre som ett barn.
– Du får ungdomsrabatt på tåget, men anses tillräckligt vuxen för att skickas tillbaka till krig, konstaterar Tina Morad.

Berättelser om rädsla

När vi hälsar på hos Refugees Welcome Stockholm har de haft extra bråda dagar. Snabbt har de inhyst ett 30-tal flyktingar som flytt hot och våld från andra asylsökande på boendet Trängslet i Dalarna. Den grupp som Syre kunde berätta om förra veckan och som förvägrades ett annat boende av Migrationsverket, trots att lediga akutplatser fanns att tillgå.

Det enda vi tänker på är att barnen ska få gå i skolan, säger Jalal Ali. Foto: Emma Åhman

Det enda vi tänker på är att barnen ska få gå i skolan, säger Jalal Ali. Foto: Emma Åhman

Att boendet öppnat i all hast kvällen innan är svårt att tro. Trots att många trängs på liten yta och åtskilliga är småbarn är stämningen stillsam. Det enda som då och då bryter lugnet är ljudet från en ballong som lilla Abu al Faid skrattande släpper ut luften ur.
Men när vi slår oss ner runt det stora matbordet i samlingsrummet är flera av de asylsökande ivriga att få berätta om de senaste veckornas händelser. Tolken Rim Alexandra Halfya, som själv hör till den handfull volontärer som finns på plats, har fullt sjå att hålla isär de olika berättelserna.

Mest handlar de om rädsla. En efter en beskriver de fall av misshandel och dödshot på Trängslet. Knivar som sätts i dörrar. Bråk med järnrör och andra tillhyggen. En tonårsflicka som misshandlas. Vakter som måste följa med så fort de lämnar rummet för att gå på toaletten eller till matsalen. En man visar en bild i sin mobiltelefon. Han har fotat ett hotbrev. ”Om ni inte åker härifrån, dödar vi er eller era barn”, lyder texten.
– Barnen ser knivar och blod framför sig när de ska sova, säger Jalal Ali, asylsökande från Irak.

Gemensamt ansvar

Berättelserna är många och detaljerade. Men den ansvariga chefen för boendet i Trängslet, Kristina Pamryd Karlsson, tror inte på att det var rädsla som fick de boende att lämna. När Syre ringer är hennes teori att de är missnöjda med att ha hamnat på ett boende i skogen, långt från närmsta stad, där de inte kan laga egen mat utan ”det är svensk husmanskost som gäller”.

Detta trots pågående polisutredningar om flera fall av misshandel och olaga hot.
Tina Morad sätter in konflikterna på Trängslet i ett större sammanhang. Att motsättningar uppstår när hundratals människor med extremt svåra upplevelser i bagaget förs samman är inte förvånande. Särskilt inte när desperationen ökar i takt med att möjligheterna till asyl minskar.
– Jag är väldigt rädd för vad som händer med alla dem som upplevt så mycket våld och sedan inte får hjälp av samhället. Jag vågar inte föreställa mig vad som väntar i framtiden, säger Tina Morad.

Tina Morad. Foto: Emma Åhman

Tina Morad. Foto: Emma Åhman

Hon understryker att det inte är ett argument för att stänga människor ute.
– Vi har ett gemensamt ansvar för de våldsspiraler som startades i Mellanöstern. Det finns inte ett krig som ett västerländskt land inte har ekonomiska intressen i.

Tacksamheten

Känslan av att inte lyssnas på, inte bli tagen på allvar, återkommer i de asylsökandes vittnesmål från Trängslet.
– Det var först när vi kom till Refugees Welcome som vi mötte den svenska medmänsklighet som vi hört om i vårt hemland, säger syriska Fatima Muhammed medan doften av dagens lunch sprider sig i lokalen.

De andra som slagit sig ner vid bordet nickar instämmande och börjar beskriva sin tacksamhet över volontärerna i munnen på varandra. Och tacksamhet är också vad volontären Rim Alexandra Halfya ständigt återkommer till.
– Det här är värt att leva för, även om jag lagt ner 20 timmars arbete på en dag känner jag att jag inte slösat bort min tid, säger hon.

Perspektiv på livet

Rim Alexandra Halfya hör till dem som var med under den första kaotiska septemberveckan, när det nystartade Refugees Welcome Stockholm hjälpte transitflyktingar till rätta på centralstationen. Sedan dess är hon fast. Engegemanget hjälpte henne att hantera den förtvivlan hon kände när hon följde medierapporteringen om den så kallade flyktingkrisen.
– Dessutom fick jag perspektiv på mitt eget liv. Jag hade tuffa år bakom mig, då jag var med i en bilolycka och gick igenom svåra operationer. I mötet med flyktingarna lärde jag mig uppskatta saker. Att ha en säng att sova i, att ingen bombar mitt hus.

Medan föräldrarna berättar om den jobbiga tiden på sitt första boende i Sverige leker Abu al Faid och de andra barnen i bakgrunden. Foto: Emma Åhman

Medan föräldrarna berättar om den jobbiga tiden på sitt första boende i Sverige leker Abu al Faid och de andra barnen i bakgrunden. Foto: Emma Åhman

För de asylsökande som lämnat Trängslet kommer så småningom ett positivt besked. En vecka efter att vi träffat dem kommer nya bud från Migrationsverket som ordnar fram tillfälliga platser till dem i väntan på ett permanent boende.

Storslagna planer

Refugees Welcome Stockholm vill inte stanna vid att lösa akuta situationer, som den de asylsökande från Trängslet hamnade i. Organisationen har storslagna planer på hur de kan vara med och bidra till såväl ett bättre flyktingmottagande som inkludering i samhället. Tanken är att starta ett eget flyktingboende med traumabearbetning som inriktning.
– Det finns ett missförstånd om att om vi tar hit människor och ser till att de har mat och tak över huvudet så är allt bra. Men trauman kan sitta kvar efter 10–20 år, säger Tina Morad.

Visionen är också att de asylsökandes kraft och kunskaper ska tas betydligt bättre tillvara.
– Öppna historieböckerna, kultur började inte i Europa. Jag vill se en fusion mellan orientaliskt hantverk och nordisk design på vårt boende, säger Tina Morad entusiastiskt.

Stelbenta system

Att en ny flyktingvåg kommer är hon säker på. Med ett bättre samarbete mellan stat och frivilliga behöver den inte mötas med stängda gränser, menar hon.
– Det som är bra är att regeringen förstått att de behöver vår hjälp. Vi blir i alla fall inbjudna till möten. Nu måste man inse att man inte kan följa sina gamla mallar, säger Tina Morad.

Hennes bild är att stelbenta system lagt krokben för frivilliga initiativ.
– På vissa asylboenden fick organisationer inte ens komma in under hösten. Och varför inte tillåta människor att öppna upp sina hem för asylsökande?

Trots allt ser Tina Morad positivt på framtiden.
– Vi är en humanitär stormakt. Om det är någon regering som ska klara att hålla gränserna öppna så är det den svenska. Det är inte för sent.

Flyktingarna vid Refugees Welcome Stockholms stora matbord hoppas också på den svenska medmänskligheten. Den som de hört så mycket om i Syrien och Irak. Mujahed Abdullah lyfter blicken och säger:
– Vi vill er inget illa. Vi vill bara bo i fred, långt från död och vapen. Vi vill lära oss att leva med svenska folket.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 9 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 9 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 9 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 9 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 9 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 9 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 9 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 9 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 9 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar