Grönlandsisen smälter rekordsnabbt
Ny forskning visar att avsmältningen av Grönlandsisen accelererar. För första gången någonsin vet man nu hur mycket detta höjt havsnivån i modern tid.
I höstas varnade forskare i tidskriften PNAS för att 277 kubikkilometer av istäcket på Grönland smälter bort varje år. Nu visar en ny studie som publicerats i tidskriften Nature att isen smält dubbelt så snabbt mellan 2003 och 2010 jämfört med 1900-talet.
Studien, ledd av Kristian K Kjeldsen vid Köpenhamns universitet, visar hur mycket avsmältningen av Grönlandsisen har höjt havsnivån mellan 1900 och 2010. Under dessa 110 år har 9 000 000 miljoner ton is smält bort. Resultatet är att havsnivån i världen höjts med 25 millimeter.
För att räkna ut detta har forskare jämfört dagens satellitmätningar med gamla flygbilder och ändmoräner, alltså spåren efter isens rörelse sedan slutet på 1800-talet. Den omfattande studien är den första som gjort faktiska observationer av hela Grönlandsisen.
Martin Jakobsson, professor i maringeologi och geofysik, säger att studien som publicerats i Nature är viktig. Den kan hjälpa andra forskare som vill ta reda på hur Grönlandsisen bidrar till hur mycket havsnivån kan komma att stiga i framtiden.
— Det finns en enorm osäkerhet i prognoser för framtida havsnivåhöjningar i ett varmare klimat. Vi kan inte göra mer än att skrapa på ytan. Den här studien är ett steg mot att minska osäkerheten. Det är väldigt viktigt att få in så mycket mätvärden och observationer som möjligt, så att vi kan förbereda oss bättre inför framtiden.
Istäcket på Grönland är det näst största på jorden och om isen skulle smälta helt skulle havsnivån stiga med sex meter. Forskare har länge varnat för att Grönlandsisen och isen på Arktis smälter allt snabbare. Detta påverkar hela jordens klimat då skillnaden mellan kylan vid polerna och värmen vid ekvatorn styr det globala vädersystemet. Martin Jakobsson betonar att alla studier har en viss felmarginal.
— Den här studien är en del av pusslet som vi försöker lägga och vi går framåt hela tiden, inte bakåt.