Författare världen över enas mot saudisk dom
Poeten Ashraf Fayadh, född i Palestina men verksam i Saudiarabien, har dömts till döden på grund av bland annat sin poesi och Twitterposter. Nu enas poeter och författare världen över för att läsa hans dikter som ett motstånd mot den omänskliga domen.
Saudiarabien är ett land som ofta kallas en av världens hårdaste diktaturer. Landet har gjort sig känt för att inte låta kvinnor köra bil och för grymma straff mot den som yttrar sig kritiskt mot makthavare. Enligt Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex från 2015 ligger landet på plats 164 av 174. Under hösten har landet varit uppe i rapporteringar bland annat när landet för första gången lät kvinnor ställa upp i kommunalval, men också när det nyligen kom fram att landet hade avrättat 47 personer på samma dag. När Saudiarabiens högsta rättsinstans förra året fastslog domen om 1 000 piskrapp och 10 års fängelse mot bloggaren och människorättsaktivisten Raif Badawi riktade utrikesminister Margot Wallström stark kritik mot landet.
En annan person vars dom har blivit världskänd är poeten Ashraf Fayadh. Han har dömts till döden på grund av bland annat dikter och Twitteruppdateringar. Bland annat anklagas han för att förespråka ateism i sin diktsamling Instructions Within. Ashraf Fayadhs dom har väckt stor uppmärksamhet runtom i världen och den 14 januari har Berlins internationella litteraturfestival och PEN international anordnat en ”worldwide reading” för Ashraf Fayadh. Detta innebär att hans dikter kommer att läsas upp runt om i hela världen som en protest mot domen.
Arrangemang planeras på 100 platser i 37 olika länder. I Sverige arrangerar Svenska PEN en uppläsning av hans dikter på Kulturhuset i Stockholm, där flera svenska poeter och författare kommer att läsa.
– Vi alla som deltar hoppas att detta ska hjälpa till att fästa uppmärksamhet på den omänskliga domen mot Ashraf Fayadh och sätta press på den saudiska domstolen som behandlar hans överklagande att ändra den. Vårt krav är att Fayadh frikänns helt, eftersom han dömts enbart för att han använt sig av sin yttrandefrihet, skriver Annika Thor, ordförande för Fängslade författares kommitté, i ett mejl.
Detta är inte första gången som Ashraf Fayadh döms i Saudiarabien. Första gången han blev arresterad var 2013, men den gången släpptes han mot borgen. I februari blev han åtalad igen och dömdes då till fyra års fängelse och 800 piskrapp. Efter att domen överklagades och hans fall prövades på nytt ändrades domen och Ashraf Fayadh dömdes till döden.
Svenska PEN hoppas att en liknande kritik ska komma från politiskt håll vad gäller den här domen som mot Raif Badawis dom.
– Vi anser att en liknande protest är påkallad i Ashraf Fayadhs fall. Politiker från såväl regering som opposition, liksom våra EU-parlamentariker bör klargöra för den saudiska regimen att den demokratiska världen inte kan tolerera de brott mot de mänskliga rättigheterna som begås av regimen. Sverige bör också i FN påtala det orimliga i att ett land som dömer poeter till döden för deras dikter innehar ordförandeposten i FNs råd för mänskliga rättigheter, berättar Annika Thor.
Trots att konstnärer och kulturarbetare verksamma i Saudiarabien lever under allvarligt hot, fortsätter de att utöva sin konst. Under hösten var Sveriges Radios reporter Nivette Dawod i landet och gjorde ett radioreportage med poeten Ahmed al-Mullah. I reportaget berättar han att han hoppas på att anordna staden Dammams tredje filmfestival under våren, trots att biografer är förbjudna i landet.