”Jag blev helt chockad”
Regeringens syfte med att införa id-krav mellan Sverige och Danmark är att minska antalet flyktingar som söker sig hit. Det ser ut att ha lyckats. Samma dag som kontrollerna infördes kom 48 flyktingar till Skåne. På andra sidan Öresundsbron fanns människor som hade svårt att tro sina öron när de fick veta att de inte kunde resa vidare till Sverige.
När 14.22-tåget från Hamburg anländer till Köpenhamn springer Ramin Masood bredvid. Han är volontär på stationen och vill se om det finns några flyktingar ombord.
– När det kom som flest var perrongen helt fylld, berättar han.
Sedan i september har han arbetat frivilligt här på Hovedbanegården i Köpenhamn. Han själv kom från Afghanistan i mitten av 1990-talet och vet hur det är att fly. Det är den 4 januari och i dag fylls inte perrongen. Nyheten om att Sverige bara släpper in de som har giltiga id-handlingar har spritt sig. På 12.05-tåget från Hamburg var inte en enda flykting med. Men nu kliver fyra personer från Afghanistan av. En mamma kommer med sin lille son, två unga killar har rest var för sig. En av dem har skiljts åt från sina vänner på vägen och har varken deras telefonnummer eller telefon att ringa från.
På tåget har han träffat en svensk med afghanska rötter och fått löfte om hjälp att komma till Sverige. Men ingen av dem har förstått innebörden av gränskontrollen: att den som inte har id-handlingar faktiskt inte får åka in i Sverige. Ramin Masood förklarar och förklarar men får misstrogna blickar som svar.
– De har svårt att tro att det är sant, berättar han.
– Ni kan komma till vår lokal. Det finns kaffe, säger han sedan.
Under höstens flyktingström ställde volontärerna upp ett mottagningscentrum i mitten av tågstationen. Nu finns sedan några veckor istället en värmestuga i Röda Korsets regi i den tomma postlokalen på stationen. Där serveras kaffe, te och smörgåsar. I en lekhörna leker den lille pojken snart med en volontär medan hans mamma och de andra två har satt sig för att prata om vad de ska göra nu. Det går att söka asyl i Danmark men många väljer att resa tillbaka till Tyskland. Det är vad tre män från Irak gör tidigare under dagen.
– De ska till Hamburg. Ingen vill åka till Sverige nu, förklarar en Röda Korset-volontär och skyndar vidare för att hjälpa männen till rätt tåg.
På en storbildskärm alldeles intill värmestugan visas nyheter från danska TV2. Den här dagen diskuteras nästan bara en sak: id-kontrollerna. Klockan tolv börjar en sändning från danska inrikesministeriet som har kallat till årets första presskonferens. På skärmen syns statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre).
– Regeringen har beslutat att från i dag klockan 12, det vill säga från nu, införa tillfälliga gränskontroller mot Tyskland.
Gränskontrollerna blir av samma slag som de som infördes i Sverige i november: det vill säga att id kontrolleras vid gränsen men att det går att söka asyl där. Enligt den danska regeringen införs kontrollerna som en följd av de svenska id-kontrollerna och för att immigranter inte ska uppehålla sig i Danmark illegalt.
– Vi vill inte åter se flyktingar vandra längs våra motorvägar. Vi ska säkra lugn och ordning, säger Lars Løkke Rasmussen.
Nyheten om de danska gränskontrollerna toppar inte bara de danska och svenska medierna under måndagen, utan även i Tyskland. Där kritiseras både Sverige och Danmark för att riskera Schengensamarbetet.
– Den fria rörligheten är en viktig princip, något av det största vi åstadkommit i EU under senare år, säger Martin Schäfer, presstalesman för tyska UD i Berlin enligt nyhetsbyrån AFP.
Även FNs flyktingorgan UNHCR har uttryckt oro.
– Det är en enorm påfrestning att vara på flykt, det går inte att förvänta sig att de som har rätt till asyl också har rätt handlingar från början, säger Mattias Axelsson, presstalesperson för UNHCR i norra Europa i en intervju i med TT.
Organisationen oroar sig inte minst för att människor utan id-handlingar ska välja farligare flyktvägar. Vid själva gränskontrollerna på Kastrup går det ändå lugnt till. Under måndagen är journalisterna många men flyktingarna få. Ryktet går att några afghanska killar har försökt få komma igenom kontrollen flera gånger, men fått vända om och om igen.
Palestinska Jehad Abuowda, hans fru och två barn är några av få flyktingar vid kontrollen. Han visar sin plånbok med id-kort för hela familjen och de får passera. När tåget kör ut på bron mot Sverige lyfter Jehad Abuowda upp ett av barnen och pekar ut över Öresund. Vid nästa gränskontroll på Malmöstationen Hyllie släpps de igenom igen.
Selin Hergul från Halmstad sitter på samma tåg och följer familjen med blicken. Hon har hälsat på släkt i Istanbul och inte hängt med så noga i vad gränskontrollen innebär.
– Jag blev helt chockad när jag insåg att utan id kommer man inte in. Det är jättedåligt när det ser ut som det gör i världen. Vad ska folk göra? De kan ju inte åka tillbaka, säger hon och ger den svenska regeringen bakläxa.
– De får komma med ett bättre förslag. Kanske samarbeta mer med andra länder.
Protesterna
Id-kontrollerna har lett till protester i Skåne och Danmark inte bara för syftet att minska antalet flyktingar utan också för att det försvårar vardagen för pendlare mellan Sverige och Danmark. Bland annat har Facebookgruppen Öresundsrevolutionen startats för att visa hur integrationen mellan Sverige och Danmark tar skada. Och i går hölls aktionen ”Vi tar en tur över bron”, i regi av Facebookgruppen Asyltåget.
Civil olydnadsaktion
Lördagen den 9 januari ska en civil olydnadsaktion genomföras på resor över Öresundsbron. Den går under parollen Vägra visa ID och syftar till att störa gränskontrollerna. Mer än 1500 aktivister på båda sidor av Öresund har anmält sig till aktionen på dess Facebook-sida.
”Medmänniskosmugglare”
Det danska nätverket ”Medmenneskesmuglere” meddelade att de är beredda att köra flyktingar i båt till Sverige.
Vänsterpartiet protesterar mot utökade id-kontroller
Samma dag som id-kraven på Kastrup inleds genomför Vänsterpartiet i Malmö en motaktion. De delar ut flygblad och pratar med resenärer både på stationerna och på tågen mellan Triangeln och Hyllie.
På de gula flygbladen står det ”Varning. I dag urholkas människovärdet”. En av de som delar ut flygblad är Roxana Ortiz.
– De senaste månadernas utveckling är otroligt oroväckande. De beslut som fattas i dag kommer att ge långsiktiga effekter som kan vara svåra att reparera. Jag trodde inte att detta skulle vara möjligt här.
Hon tycker att flyktingmottagande är en del av Sverige, här finns så många som har rötter och historia någon annanstans.
– Nu går vi emot avtal som vi skrev på i slutet av andra världskriget och lovade att upprätthålla till varje pris, säger hon och menar att det skulle finnas kapacitet att ta emot fler flyktingar om bara den politiska viljan fanns.