Världens ledare drog igång klimatmötet i Paris
I Paris råder det fortfarande undantagstillstånd efter ter ro rat tack erna och de massiva demonstrationer som skulle inleda COP21 ställdes in. I fokus hamnade i stället den invigning där världens ledare på löpande band höll sina mycket korta tal.
USAs president Barack Obama berömde Frankrike för att klimatmötet inte ställdes in trots terrorattackerna, och underströk klimatfrågans vikt.
– Ingen nation, stor eller liten, rik eller fattig, är immun mot vad klimatförändringarna innebär, sa han i sitt tal på klimatmötet.
För länder som Bangladesh och öriket Kiribati är allvarliga konsekvenser av klimatförändringarna redan här. Kiribatis president Anote Tong vädjade i somras om stöd för ett förslag om ett stopp för ny exploatering av kol. På COP21 betonar han att vi måste lämna teknikaliteterna bakom oss och nu låta moraliska hänsyn vägleda diskussionerna:
– Är vi redo att göra de uppoffringar som krävs för att de som lever i klimatförändringarnas frontlinje ska kunna stanna i sina hem?
I veckan har åtgärder för skydd mot klimatförändringar varit uppe på agendan liksom transporter, jordbruk och skog. Sverige har bland annat skrivit under ett initiativ för hållbart skog- och jordbruk och lämnat över en kommuniké till Klimatkonventionens chef Christina Figueres, om hur världen kan fasa ut fossila bränslen. Till nästa vecka förhandlar nu tjänstemän om den slutliga avtalstexten, och det rapporteras om både framgångar och låsningar. Det ser ut att bli en del knäckfrågor kvar att lösa för miljöministrarna.
Samtidigt på hemmafronten släpptes en rapport av Fair Finance Guides och Naturskyddsföreningen som visar att Sveriges sju största banker fortfarande satsar närmare 62 miljarder i världens 200 största bolag inom kol, olja och gas. Störst investeringar i fossilbolagen hade Nordea och Swedbank.