Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Berlin i gult och rött

Sebastian van Baalen - 9 år sedan

Är du sugen på en inspirerande Berlinresa men vill hålla miljösamvetet intakt? Inga problem – den välkända nöjesstaden står på barrikaderna för en hållbar omställning. Frilansjournalisten Sebastian van Baalen, baserad i Berlin, tipsar om gröna satsningar att inspireras av.

Det är lätt att ta sig runt med både cykel och kollektivtrafik i Berlin. Foto: Till Krechr/Flickr CC 2.0

Det är lätt att ta sig runt med både cykel och kollektivtrafik i Berlin. Foto: Till Krechr/Flickr CC 2.0

Trots att höstens intåg har färgat Berlins många parker gula och röda är grönt det nya svarta i Berlin. Berlin må vara känt som betongdjungel, men för hållbarhetsnördar är den tyska huvudstaden snarare kronjuvelen i Europas första gröna civilisation. För den som planerar en Berlinresa finns all anledning att låta sig inspireras.

Kanske är det traumat av industri-
aliseringens makabra inflytande över den tyska historien som ligger till grund för berlinarnas ekologiska tänk, kanske är det minnet av resursknappheten från kommunisttiden.
– Vi har inte återuppfunnit Berlin som en grön stad, förklarar guiden Neil Numb som fokuserar på stadsvandringar med grön prägel. Berlin har alltid varit en grön stad. Nu handlar det om att försvara det vi har.

Faktum är att hållbarhetstänket drivs från såväl gräsrötterna som centralmakten i Berlin. Stadsadministrationen har vigt en femtedel av stadens yta åt träd och erbjuder hela 2 500 offentliga parker och trädgårdar (strosa runt i Tiergarten, Viktoria Park och Treptower Park).
Dessutom har den monumentkåta staden låtit uppföra en rad gröna skrytbyggen. Potsdamer Platz, en gång i tiden ökänt ingenmansland, är i dag känt för sitt estetiskt tilltalande vatten-
reningssystem. Och det tyska parlamentet (Reichstag) kan tack vare energieffektiva lösningar, jordvärme och en rapsdriven generator producera mer energi än det förbrukar (guidade turer erbjuds men måste bokas i förväg).

Stadsadministrationens intresse för hållbarhetsfrågor har dessutom låtit gräsrötternas kreativitet flöda. Det finns en upprors-
anda i varje berlinare som präglat stadens utveckling. Det var tack vare den upprorsandan som berlinarna via en folkomröstning stoppade ett planerat infrastrukturprojekt på forna storflygplatsen Tempelhof.

Istället öppnades landningsbanorna och den enorma gräs-
slätten för allmänheten och nyttjas nu som rekreationsområde. Det har i sin tur bidragit till stadsdelen Neuköllns segertåg mot titeln Berlins hippaste område. På samma sätt har berlinarna storsatsat på urbana trädgårdar på ödetomter och tak – missa inte forna slagfältet Prinzessinnen-
garten i populära Kreuzberg som omvandlats till organisk trädgård.

Medborgardrivna initiativ har även lyckats återställa några av Berlins stora saluhallar till forna dagars glans och marknadsscenen har formligen exploderat. En stor del av försäljningen består av lokalt producerade och hållbara mat-
alternativ – till exempel streetfood i populära Markthalle Neun eller vegetarisk mat i Neuköllns BiOriental Market.

När Berlins skulder ökade under förra årtiondet myntade förre borgmästaren Klaus Wowereit den informella Berlinsloganen Berlin ist arm, aber sexy (”Berlin är fattigt men sexigt”) för att attrahera kreativt kapital till staden. Kanske är Grün aber sexy ett mer passande epitet.

 

Checklista Berlin

Resa hit
Under hela sommaren kan du resa med Snälltågets nattåg från Malmö och vakna upp mitt i centrala Berlin. Under hela året kan du resa till Berlin över Danmark. Kostnaden är från 900 kr per person för enkel resa Malmö–Berlin. Biljetter kan bokas via www.snalltaget.se, www.bahn.de, sj.se, tagbokningen.se och utlandsbokningen.se.

Resa runt
Cyklar finns att hyra på de flesta hotell för cirka 10 €/dag. Kollektivtrafiken inkluderar pendeltåg (S-bahn), tunnelbana (U-bahn), spårvagn och buss. Enkel biljett 2,70 €.

Bo
Almodóvar Hotel Boxhagener Straße 83, Friedrichshain Bra läge på gränsen mellan Friedrichshain och Kreuzberg och med tydlig miljöprofil. Enbart vegetarisk mat. The Circus Hotel Rosenthaler Straße 1, Mitte. Får konstant toppomdömen och har på typiskt Berlinmanér valt bort extra lyx som AC och swimmingpool till förmån för klimatet.

Scandic Berlin Potzdamer Platz Gabriele-Tergit Promenade 19, Potzdamer Platz
Har vunnit flera priser för sitt hållbarhetsarbete. Hotellrummen har inspirerats av årstiderna.

Äta
The Bowl Warschauer Straße 33, Friedrichshain. Populär restaurang specialiserad på vegansk raw food.
Lucky Leek Kollwitzstrasse 54, Prenzlauer Berg. Vegansk restaurang som omnämns i Michelinguiden.
Mustafa’s Gemüse Kebap Mehringdamm 32, Kreuzberg. En Berlininstitution med lång kö till en himmelsk grönsakskebab.

Grön inspiration
1. Südgelände Nature Park. Järnvägsknutpunkt som övergavs efter andra världskrigets bombkampanjer och som numera är naturområde. Björkar som spränger räls och tunnlar täckta med murgröna, allt med den obligatoriska graffittin. Mer berlinskt blir det inte.
2. Naturlig comeback. På sajten abandonedberlin.com hittar du kända och okända byggnader som står öde och där naturen gjort comeback. Bland höjdpunkterna finns den förfallna nöjesparken Spree Park, före detta signalspaningstornet på Teufelsberg och den övergivna irakiska ambassaden. 3. UFA Fabrik. Gammal filmstudio som nu fungerar som kultur- och ekologi-
centrum. Inspireras av futuristiska miljölösningar och ta en fika i artistiska Café Olé. Öppet alla dagar 10–23.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 9 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 9 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 9 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 9 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 9 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 9 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 9 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 9 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 9 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar