Tältlägret Sorgenfri utrymt och rivet
Tältlägret Sorgenfri i Malmö har länge varit en omdiskuterad boplats för EU-migranter och i veckan avhystes ett par hundra hemlösa från platsen. Detta efter att miljönämnden i Malmö slagit fast att lägret är en hälsorisk och strider mot miljöbalken. Några nätters tillfälligt boende gavs som alternativ.
Lägret låg på privat mark men hamnade på Miljöförvaltningens bord på grund av ”allvarliga häls orisker” och ”påverkan på miljön runtomkring”.
– Det är varken lagligt, lämpligt eller önskvärt att en grupp människor ska stå utanför lagens skydd och krav, sa miljönämndens ordförande Carina Svensson (S) i ett pressmeddelande efter beslutet om avhysning.
På tisdagsmorgonen utrymdes lägret av ett hundratal poliser och därefter påbörjades rivningen. Aktivister som protesterat mot avhysningen vandrade tillsammans med EU-migranter till stadshu set för en sittstrejk. Denna pågår fortfarande på torsdagen och kravet är ett verkligt alternativ till lägret, i stället för det fåtal dagars boende som kommunen erbjudit.
I veckan lämnade också Nätverket för romers rättigheter en namninsamling med 3 621 underskrifter till kommunledningen.
– Vi vill visa vårt stöd för romerna och protestera mot att de tvingas bort från sin boplats utan att kommunen erbjuder ett värdigt alternativ, säger Johanna Nilsson i nätverket till Skånska dagbladet.
Malmö stads sätt att hantera tältlägret har kritiserats av flera välrenommerade människorättsorganisationer, bland annat Civil Rights Defenders som i ett öppet brev till Malmö stad och polisen i Skåne skriver: ”Att inte utsättas för godtyckliga avhysningar är en mänsklig rättighet som skyddas av ett flertal internationella människorättskonventioner som Sverige är bundet av”. Civil Rights Defenders hänvisar också till ett beslut i Europadomstolen om att romer inte får utsättas för tvångsavhysningar om de inte samtidigt erbjuds alternativ till boende.