Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

”Jag kallar det den stora bluffen”

Madeleine Johansson - 9 år sedan

Utanför Neapel hittades i somras det som sägs vara den största illegala soptippen i Europa. Och den är bara en av många i området utanför Neapel som kallas ”Terra dei fuochi” – eldslandet, där sopor och industriavfall begravs och bränns nattetid och cancerstatistiken ligger långt över den nationella.

Vissa nätter är det omöjligt att sova, när den giftiga röken från sopbålen tränger in i husen, säger fader Patriciello. Foto: Mauro Pagnano

Vissa nätter är det omöjligt att sova, när den giftiga röken från sopbålen tränger in i husen, säger fader Patriciello. Foto: Mauro Pagnano

Nyligen hölls ett internationellt forum utanför Neapel där forskare och aktivister åter försökte trycka på den viktiga frågan att få till stånd starkare internationella lagar som gör att man bättre kan spåra industriavfall. Problemet finns sedan länge, men blir alltmer akut. I somras hittade miljöpolisen ett område på 25 hektar med uppskattningsvis två miljoner kubikmeter avfall, innehållande bland annat industrislam, rester av lösningsmedel och säckar som en gång innehöll giftiga kemikalier. Det har kunnat spåras till bland annat franska industrier.

Men det är långt ifrån den enda dumpningsplatsen i området. Sedan slutet av 1980-talet har det dumpats industriavfall här, först från Italien och sedan även andra europeiska länder. Genom maffiaorganisationen Camorran har industrier billigt kunnat göra sig av med sitt avfall, som grävts ner och bränts upp i området, som i folkmun därför kallas eldslandet.

Under många år har lokalbor och aktivister kämpat för förändring, men utan några påtagliga resultat, då både maffian, korrupta politiker och stora ekonomiska intressen finns med i bilden. Fortfarande i dag råder delade meningar om hur allvarlig situationen är, men protesterna har vuxit sig starkare. Fader Maurizio Patriciello är präst i den fattiga kommunen Caivano utanför Neapel och är en av Italiens mest aktiva förkämpar för att komma tillrätta med problemen.
– Det var för tre år sedan som jag bestämde mig för att agera. En av de nätter som det inte gick att sova för att den giftiga röken från sopbålen trängde in i husen. Jag hörde hur grannarna var uppe för att stänga fönstren, och själv gick jag också upp. Då förstod jag att Gud ville säga mig något, säger han.

Bortförklaringar

Han pratar upprört. Kanske framför allt för att människorna i hans församling dör en för tidig död i cancer, och att det fortfarande finns några politiker som kommer med bortförklaringar om ”en ohälsosam livsstil”. Till exempel yttrade sig hälsoministern Beatrice Lorenzin, på besök i Neapel förra året, om att ”också i Milano /…/ har det visat sig att kroniska, icke smittsamma sjukdomar, däribland cancer, har rökning, alkoholmissbruk och dålig kost, fetma och brist på fysisk aktivitet som främsta orsak”. Hennes uttalande ledde till en storm av protester och upprörda svar i sociala medier efteråt, rapporterar tidningen Napoli Today.
– Det här handlar om Dalia, 12 år, Luca, 19, Luciano, 16, Marta, 4, säger fader Patriciello.

Han har begravt många unga människor, och menar att det blir allt fler fall med allt yngre barn. Den höga statistiken av cancerfall i området är alarmerande. Redan 2004 publicerade läkaren Alfredo Mazza en artikel i den brittiska forskningstidskriften The Lancet om hur många cancertyper är mellan 30 och 100 procent vanligare i området än i övriga Italien. Dessutom är befolkningen här yngre än genomsnittet.

Rapporterna och exemplen är många, men ändå görs lite eller ingenting. Fader Patriciello förklarar hur diskussionerna med politikerna fram tills nyligen varje gång har slutat med att handla om hanteringen av hushållsavfall istället för det betydligt allvarligare problemet: industriavfallet.
– De har fått det att låta som att vi är primitiva människor som inte kan fixa vår återvinning. Men i själva verket har hushållsavfallet använts som kamouflage och blandats upp för att dölja transporter av industriavfall. Jag kallar det den stora bluffen, säger han.

Korruption och maffia

Många aktivister är också övertygade om att den omtalade sopkrisen i Neapel i själva verket varit konstruerad av korrupta politiker, industriledare och maffian just för att kunna dölja industritransporterna.
– Det är stora ekonomiska intressen i detta. Och av maffian förväntar jag mig vad som helst. Till och med att de kommer in här och skjuter mig i huvudet. Men av politiker. Industrin. Om du vet att ditt avfall kostar en miljon att avyttra så borde du förstå att om någon erbjuder dig samma tjänst för 100 000 så kommer det förr eller senare att hamna i någon kloak.

Flera personer inom maffian har under sina fängelsetider samarbetat med polisen och gett en skildring av hur dessa ”affärer” sett ut. Den viktigaste gjordes av maffiabossen Carmine Schiavone redan 1997. Han beskrev hur man begravde giftigt industriavfall från en mängd fabriker, vissa så långtifrån som Tyskland, och att det rörde sig om miljoner ton. Men hans bekännelse blev inte känd för allmänheten förrän 2013 då den frigivne maffiamedlemmen började att prata om sina erkännanden i olika tv-program. Som ett resultat växte sig protesterna starkare med tusentals människor på gatorna som ville veta varför staten känt till detta i 16 år utan att ens informera om det.

De verkliga problemen

Fader Patriciello fick möjlighet att prata med Schiavone innan han dog i februari i år.
– Jag frågade honom vilken slags camorrister de är som förgiftar sina egna barn. Han svarade mig att ”ja, du har rätt. Vi visste att det var smutsigt, men hur allvarligt det hela var hade vi aldrig kunnat föreställa oss”. Men industrin däremot, som har sina specialister, de måste ha känt till det här mycket väl. Och nu när man vill skärpa lagarna, vem är det som protesterar? Industrin! Då undrar jag vem som är den egentliga fienden?

Europa har använt det här området som sin soptipp i decennier, säger läkaren Antonio Marfella. Foto: Mauro Pagnano

Europa har använt det här området som sin soptipp i decennier, säger läkaren Antonio Marfella. Foto: Mauro Pagnano

Antonio Marfella är onkolog och toxikolog och en av dem som kämpar för att få en lösning på de enorma problemen, i Italien och på EU-nivå.
– I världen produceras 6,5 miljarder ton avfall varje år. 5 miljarder av detta är industriavfall. I Italien är 76 procent av avfallet industriavfall. Men de vill att allmänheten bara pratar om de 24 procenten hushållsavfall, för att dölja de verkliga problemen, som skapar sjukdom i Italien såväl som i världen.

Han menar att det är omöjligt att säga exakt varför vissa människor får cancer, och att detta utnyttjas av dem som har ett intresse i att allt fortgår som vanligt.
– Det som behövs för att lösa detta är transparens, transparens och mer transparens. Framförallt av produktionsdata från industrin, övervakningen av transportflöden och hur och var avfallet till sist officiellt tas omhand. Det finns i dag billig teknik för att göra detta, säger Antonio Marfella, och tillägger:
– Om inte för hela mängden som produceras i EU, 2,5 miljarder ton, så åtminstone för den del på 120–130 miljoner ton som klassificeras som farligt avfall. Europa har i decennier använt det här området som sin soptipp, och sedan många år har de börjat göra samma sak i flera andra, fattiga länder. Detta kommer förr eller senare att påverka oss alla.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 9 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 9 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 9 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 9 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 9 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 9 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 9 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 9 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 9 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar