Inkomst måste inte vara lön
Det är oklart åt vilket håll basinkomst påverkar lönerna, då vi får effekter som drar åt olika håll och tar ut varandra. Jag tror själv på en liten ökning i snitt, men i den händelse att vi skulle få en generell lönesänkning så vore det faktiskt bra.
Den omedelbara effekten blir förstås att arbetsköpare får ökade marginaler, men på sikt delas dessa upp i tre effekter: En del pyser ut som prissänkningar när konkurrerande företag använder marginalerna till att ta försöka ta marknadsandelar av varandra. En del går tillbaka till investeringar i verksamheten. Och en del blir ren vinst för ägarna, och då kan vi istället höja nån skatt (bolags/fastighets/land/miljö) och netto räknat ha lika bra budgetbalans och företagsklimat som vi hade innan.
Att det skulle vara bra med låga löner kan förstås kännas paradoxalt. Men det är bara en av alla intellektuella överraskningar som väntar den som i tanken vågar frikoppla begreppet ”lön” från begreppet ”inkomst”. Ett annat exempel är att mål som ”full sysselsättning” framstår som allt mer absurda. I dag har jag fotat och skänkt prylar över internet, studerat kinesiska, hjälpt en vän sköta sin ekonomi, lagat mat, tittat på kattklipp och skrivit debattinlägg. Vem, förutom möjligen en och annan politisk motståndare, skulle ha blivit lyckligare av att jag istället ägnat dagen åt att ringa hem till folk och lura på dom strumpprenumerationer?
Det här är Harald Enokssons slutreplik i debatten mellan honom och Anders Malmros om fack, arbetsliv och basinkomst. Läs debatten från början här:
http://arkiv.tidningensyre.se/kollektivavtal-ar-osolidariska/
http://arkiv.tidningensyre.se/kampa-for-kortare-arbetstid/
http://arkiv.tidningensyre.se/med-basinkomst-blir-vi-jamstallda/