Avtalet med Iran kan leda till rustning
Avtalet mellan de sex stormakterna och Iran om landets kärnenergiprogram kan leda till en ökad militär upprustning i regionen. Det varnar experter för.
USA har föreslagit att försvaret hos några av landets närmast allierade i regionen ska stärkas, däribland i Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Kuwait, Qatar, Bahrain och Oman. Detta kan ske genom nya vapensystem som ska motverka en framtida upprustning i Iran, vilket befaras efter att FNs och USAs sanktioner mot landet lättas. Alla de sex länderna är medlemmar i den regionala samarbetsorganisationen GCC, och är till övervägande del sunnimuslimska, till skillnad från det shiamuslimska Iran.
Uppgifter gör även gällande att USAs president Barack Obama överväger att höja det militära stödet till Israel, vars premiärminister Benjamin Netanyahu kallat kärnenergiavtalet med Iran för ”ett historiskt misstag”. Natalie J Goldring, vid forskningscentret för fred och säkerhetsfrågor vid Georgetown-universitetet i Washington, säger till IPS att kärnenergiavtalet var mycket viktigt i arbetet för att motverka en spridning av kärnvapen. Men hon menar samtidigt att avtalet kan resultera i en farlig ökning av antalet konventionella vapen i regionen.
– Flera länder tycks redan ha börjat positionera sig för att få veta vilka konventionella amerikanska vapen som avtalet kan resultera i för deras del, säger Natalie J Goldring till IPS.
Samtidigt påpekar hon att de långvariga sanktionerna mot Iran gällande inköp av betydande konventionella vapen kommer att finnas kvar i flera år framåt. Men trots detta uppges länderna runt Persiska viken samt Israel nu stå i kö för att få tillgång till fler vapen från USA.
Natalie J. Goldring säger att ländernas argument är detsamma som alltid; de behöver stärka sin förmåga att försvara sig. – Men mot vem ska de försvara sig? Är det Iran som är den förmodade fienden, ett land som fortfarande är utsatt för vapenembargo? Och vilka är det som har en militär fördel? säger hon. Enligt Natalie J Goldring har uppgifter visat att Irans försvarsbudget bara är en tiondel av de samlade militärutgifterna för GCC-länderna och Israel.
Natalie J Goldring påpekar att avtalet med Iran kommer att göra det betydligt svårare för Iran att skaffa kärnvapen, och att avtalet minskar risken för ett krig mellan USA och Iran, och är till gagn för alla parter. Samtidigt påpekar hon att USA nu återigen överväger att skicka mycket avancerade vapen till länder i Mellanöstern, trots att människorättssituationen i vissa av dessa stater är mycket dålig, samt att den inhemska stabiliteten i vissa fall kan ifrågasättas.
– Vi har sett detta ske tidigare. Det är en hållning där riskerna med vapenförsändelserna ignoreras, vilket ökar risken för att våra militärer kommer att få strida med krafter som har våra egna vapen, säger Natalie J Goldring.
– Om Iranavtalet leder till en ökad vapenexport så blir det fina affärer för vapentillverkarna, men inte för oss andra. Länderna i Mellanöstern behöver minska sina lager av konventionella vapen, inte utöka dem.