Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Den som flyr har inget val – men det har EU

Under ytan, Sanna Vestin - 10 år sedan

När våra politiska ledare i dag talar om lagliga vägar in i Europa kan man tro att det är något svårt och avlägset. Men det fanns lagliga vägar tills politikerna avsiktligt tog bort dem, skriver Sanna Vestin.

Det var en gång en mamma som hette Kristina. Hon bodde på ett torp med sin man. Men de var utfattiga. En dag gjorde Kristina ändå risgrynsgröt. En stor skål med ris stod för att svälla i vatten. Kristinas lilla flicka hittade skålen och hon var så hungrig. Hon kunde inte hejda sig. Hon åt upp riset som inte svällt färdigt. Sedan dog hon under fruktansvärda plågor.

Fram till den dagen hade Kristina vägrat tänka på att överge torpet. Men nu bestämde hon sig för att lämna det land som låtit hennes barn dö av svält. Hon gjorde det genom en livsfarlig och plågsam resa, under däck i en fullpackad båt*. Detta står i sannsagan om 1800-talets Sverige.

I dag får vi höra att människor dör i Medelhavet för att de blivit så många. Femtio miljoner människor är på flykt och det kan Europa inte hantera. Det är sant att antalet flyktingar ökat. Det är inte sant att det har ökat dramatiskt. Det var nästan femtio miljoner för tjugo år sedan också. Det har varit 40 miljoner, 45 miljoner. Nu är det drygt 50 miljoner igen. Noll komma sju procent av jordens befolkning. Den allra största mängden är på flykt inom sina egna hemländer.

Det som har hänt är inte att flyktingarna blivit dramatiskt fler utan att de som försöker resa vidare i dag hotas till livet under flykten och att vi ser det i våra tv-apparater. En annan skillnad mot förr är att vi känner flyktingarnas förtvivlade släktingar som redan bor här. Det är sant att det inte finns lagliga vägar in i Europa och att de därför är utlämnade till att ruinera sig, resa med falska handlingar, lägga sina liv i smugglarnas händer. Men det beror inte på att de blivit fler.

Det beror på att våra ledare vill ha kontroll. När gränserna skulle öppnas EU-länderna emellan så bestämde ministrarna att gränserna utåt istället skulle kontrolleras mer, så att de kunde ha koll på vilka som rörde sig inom EU. Alla från fattiga länder, oroliga länder och diktaturer skulle vara tvungna att ha inresetillstånd i förväg för att få resa hit – visum. Det blev en lista med 130 länder. Samtidigt bestämde de att visum bara skulle ges för vissa ändamål. Det skulle till exempel inte gå att få visum för att söka asyl.
Några år senare bestämde EU-ledarna att flyktingar inte skulle få resa lagligt inom EU heller. Asylsökande skulle bli tvungna att stanna i det land som släppt in dem i EU – det är den regeln som finns i Dublinförordningen.
Våra ledare bestämde det här. Det var meningen. De kom överens, de skrev ner det på papper och undertecknade. Dessförinnan kunde flyktingar resa som andra ifall de kunde skaffa biljett, och de kunde söka asyl när de kom fram.
Det är klart att många flyktingar alltid har tvingats resa olagligt ut från sina hemländer. Minns järnridån kring östblocket! Den som tog sig ut från diktaturens Irak eller Chile tog en livsfarlig risk även innan EU skapade Fort Europa.

Det våra ledare bestämde var att hindra flyktingar från att resa in i EU-länderna. Visumtvånget och all utökad gränskontroll medförde att antalet flyktingar som tog sig till EU minskade – till en början.
När Berlinmuren fallit byggde alltså EU-länderna en egen mur mot spontan invandring. Men efter ett par år hade andra aktörer upptäckt marknaden som öppnat sig. Smugglare tog över och ordnade resorna. Antalet flyktingar ökade igen – men nu var de illegala.

I dag låter politikerna som att det är givet av Gud att flyktingar inte kan resa lagligt. Lagliga vägar framställs som något väldigt avlägset.
Varför är det svårare att upphäva visumtvånget för till exempel Syrien och Eritrea än att införa det? Jo, för att det krävs enighet inom EU. Men det borde i varje fall inte vara svårt att börja använda humanitära visum som faktiskt redan finns i EU:s viseringslag.
Låtsas inte att det inte går när det handlar om politisk vilja!

Nu har ministrarna bestämt att båtar och flyg ska hänga utanför Libyen och hämta upp så många de kan ur havet. Varför då inte lika gärna ta tillbaka reglerna som tvingar ut människor den vägen? Är inte det ett monumentalt hyckleri? Det är i varje fall ett svek mot alla humanitära ideal.
Politikerna talar hellre om att stoppa konflikterna. Det är förstås rätt tänkt. Om kriget tar slut så tvingas färre människor fly – bra! Om förtrycket upphör så tvingas färre ge sig av – jättebra! Om fattiga länder utvecklas så behöver färre söka jobb utomlands – strålande! Men den metoden fungerar ju inte baklänges. Det går inte att skapa jobb genom att förbjuda arbetssökande. Krig och förtryck tar inte slut för att smuggelbåtar förstörs. Inget blir bättre i hemlandet av att flyktingar misshandlas vid gränsen eller skickas tillbaka.
Sverige är inte värsta landet. Många har fått en fristad här även om det inte har gått av sig självt. Flyktingpolitiken har alltid varit en stridsfråga. När en stor grupp till slut fått stanna har det många gånger varit efter massprotester.

Att många från Syrien, Eritrea, Irak och Afghanistan redan bor här är också främsta anledningen till att människor från de länderna nu söker sig just hit. Folk i Syrien känner inte till villkoren för asylsökande i Sverige. Men de vet att de har släktingar eller bekanta här.
Det sägs ibland att om alla länder gjorde som Sverige så skulle ingen behöva dö i Medelhavet. Men det är ett stort missförstånd. Sverige har inga särskilda öppna dörrar. Tusentals av dem som får asyl i Sverige i dag har rest med smugglarna.

Det här är viktigt: Gränshindren finns där, både visumtvånget och de fysiska taggtrådsstängslen, patrullbåtarna och gränspoliserna. Ändå är flyktingarna här. Människor reser när de måste för att leva och för att skydda sina barn. Hela den här diskussionen handlar om ifall de verkligen ska behöva lägga sina liv i händerna på smugglare när de väl lyckats lämna sitt hemland.
”Människor reser när de måste för att leva och för att skydda sina barn.”
Våra ledare har valt att svara genom att göra människor illegala, genom att förbjuda dem att fly just hit. Jag skäms när jag möter vänner som är illegala för min skull, för att skydda mig från dem.
Jag skäms också när jag varje dag svarar på mail till Farr från människor som frågar hur de kan söka asyl här, där de har sin syster eller farbror. De skriver från Syrien, Egypten, Jemen … Jag skäms när jag tvingas svara ”Jag är ledsen, men det finns ingen laglig väg”.

Det var en gång en mamma som hette Fadia. Hon bodde i en stad i Syrien och var lärare. Men när protesterna börjat mot regimen försvann hennes man och Fadia kunde inte gå till jobbet längre. När huset bombades hade hon inget val. De måste flytta till en annan del av Syrien. Barnen fick för lite att äta, men äldste sonen försökte alltid skaffa mat. Snart var Fadia lika rädd för en del av motståndsgrupperna som för regeringens bomber. Familjen var av fel sort, hon var alltid rädd att sonen skulle bli skjuten eller halshuggen.
Men det var inte det som hände. Det var äldsta dottern som försvann. Fram till den dagen hade Fadia vägrat tänka på att lämna sitt hemland. Men nu bestämde hon sig för att offra sina egna rötter för att ge sina barn ett liv. Och hon gjorde det genom en livsfarlig och plågsam resa med sina yngsta, först till Egypten där de hamnade i fängelse, sedan över havet på ett öppet däck i en fullpackad båt.

Jag vet inte om Fadia lyckades eller om hon drunknade i Medelhavet*. Jag vill bara att vi ska respektera hennes styrka och mod och ge henne upprättelse genom att återinföra lagliga vägar för flyktingar. Den som flyr har inget val – ingen människa är illegal!

1 * Kristina är en fiktiv person. Läs mer om henne i boken ”Utvandrarna” av Vilhelm Moberg.
2 * Fadia är en fiktiv person. Läs mer om flyktingarna från Syrien i många rapporter här: www.sanna-ord.se/syrien.html

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 9 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 9 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 9 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 9 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 9 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 9 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 9 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 9 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 9 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar