Framgångar i kamp mot barnarbete
För tio år sedan visade en rapport från El Salvador att många tusentals barn arbetade med farliga arbetsuppgifter. Tack vare kraftfulla insatser är situationen mycket bättre i dag.
I juni 2004 presenterade människorättsorganisationen Human Rights Watch en rapport om barnarbetet på sockerrörsfälten i El Salvador som fick stor uppmärksamhet. Kanada, det land som näst efter USA importerar mest socker från El Salvador, hotade att bojkotta salvadoranskt socker.
Den negativa uppmärksamheten ledde till att sockerindustrin vidtog åtgärder och införde en uppförandekod för alla sockerproducenter. Enligt industriförbundet AAES har åtgärderna gett tydliga resultat.
Inom sockerindustrin är arbetet farligt eftersom arbetarna måste använda sig av vassa machetes, men också på grund av hälsofaror i samband med att sockerrören bränns. Men ändå sätts barn att arbeta på sockerrörsfälten.
– Grundorsaken är fattigdomen och avsaknaden av alternativ på landsbygden, säger Julio César Arroyo, ordförande för AAES, som består av landets sex privatägda sockerraffinaderier.
Ludin Chávez, ordförande för El Salvadors avdelning av Rädda Barnen, menar att det fortfarande finns stora problem med barnarbete i landet. Hon säger att många barn tvingas växa upp i en tillvaro där det anses normalt att de blir utnyttjade.
– De ser det som något naturligt, och anser sig oförmögna att kunna försvara sina rättigheter, säger hon.