Kritiserad lag kan bli kvar
Datalagringsdirektivet skrotades av EU-domstolen, som tyckte att det var en onödig kränkning av privatlivet. Ändå föreslår utredare Sten Heckscher att Sverige ska ha lagen kvar.
EU:s datalagringsdirektiv från 2006 tvingade internet- och telefonoperatörer att spara uppgifter om tele- och datorkommunikation i 6–24 månader, för att uppgifterna skulle kunna användas i polisutredningar. I april 2014 ogiltigförklarades direktivet av EU-domstolen, som ansåg att det var oförenligt med grundläggande fri- och rättigheter och ett onödigt allvarligt intrång i privatlivet. Sedan dess har flera länder rivit upp de lagar som stiftats för att följa datalagringsdirektivet.
I Sverige har före detta rikspolischef Sten Heckscher utrett lagen. Den 30 mars lämnade han sin utredning till inrikesminister Anders Ygeman. Sten Heckscher konstaterar att lagen är integritetskränkande, men vill ändå ha den kvar. Polisen, Säpo och tullen skulle inte klara sig utan den, skriver han.
Jon Karlung, vd för internetoperatören Bahnhof, är kritisk mot att utredningen bara är inriktad på polisens behov. Däremot, påpekar han, är han inte kritisk mot att polisen sysslar med brottsbekämpning.
– Det vi är kritiska mot är generell massövervakning utan misstanke, säger han till IDG.