Där rädslan styr
En annan gryning är en dystopisk roman som skildrar något som många av oss funderar över: hur kommer samhället att utvecklas om antidemokratiska krafter får mer och mer att säga till om? Om vi godtar att man gör mer och mer skillnad mellan människor, söndrar och härskar?
Huvudpersonen Isa är lite över 20 år och bor i Tensta i Stockholm. Hon klär sig för att se normal ut, rosa blus, höga klackar och uppsatt hår, inte som någon som sticker ut och sticker upp. Hon har mörkt hår och ljus hy och tillhör klass B: en eller flera biologiska mor- eller farföräldrar är födda utomlands.
Alla är indelade i klasser, och vilken klass du tillhör avgör dina rättigheter. Din rätt till utbildning, vård, pension och mycket annat. Den som tillhör klass A har inga restriktioner. Det är de vars föräldrar, morföräldrar och farföräldrar är födda i Sverige. Isa och de andra i klass B har restriktioner i fråga om vård, tandvård och välfärd. Tillhör du klass C, D eller E har du restriktioner i fråga om studier på universitet, och hör du till klass E skyddas du inte av kollektivavtal.
Året är 2046 och ett auktoritärt rasistiskt parti styr Sverige, ett parti av Sverigedemokraternas kaliber. Medan jag läser hör jag på Ekot om Centerpartiets och Kristdemokraternas förslag om lägre löner för nyanlända. Med något de ser som ett lovvärt syfte, förstås, och helt utan tanke på vilken typ av strukturer de bygger upp.
Men tillbaka till 2046: Isa är aktiv i en grupp som gör uppror mot den rasistiska ordningen i hemlighet. På nätterna hackar de bloggar, affischerar på stan och delar ut flygblad. Det är gruppens liv som står i centrum. Mycket om personerna i gruppen och deras relationer, mycket dialog, medan politiken och samhället de lever i nämns ganska kortfattat. Men det lyser igenom i vad som händer mellan personerna. Till exempel när Isa får veta att en av hennes vänner är muslim och före detta imam. Hon vet att det är fel att tänka så, men hon blir rädd – islam är förbjudet sedan flera år.
Skrämmande är det också när gruppen får höra av en bloggare att det styrande partiet behåller makten genom valfusk. Sådana saker är farliga att känna till och ännu farligare att tala om, och frågan är om gruppen vågar göra något nu.
Utflykten till 2046 är både spännande och intressant. Det är en balansgång att skildra en annan tid utan att själva tidsskildringen tar över. Camilla Sten låter tiden skymta fram i skuggorna på ett snyggt sätt men nästan för diskret – jag vill veta mer. Hellre i en roman än i samhället omkring mig.
Fakta om boken
Titel: En annan gryning
Författare: Camilla Sten
Förlag: Ordfront förlag