Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Där rädslan styr

Malin Bergendal - 8 år sedan

En annan gryning är en dystopisk roman som skildrar något som många av oss funderar över: hur kommer samhället att utvecklas om antidemokratiska krafter får mer och mer att säga till om? Om vi godtar att man gör mer och mer skillnad mellan människor, söndrar och härskar?

Camilla Sten är född 1992 och läser till psykolog vid Uppsala universitet. ”En annan gryning” är hennes debutroman. Foto: Jan-Åke Eriksson.

Camilla Sten är född 1992 och läser till psykolog vid Uppsala universitet. ”En annan gryning” är hennes debutroman. Foto: Jan-Åke Eriksson.

Huvudpersonen Isa är lite över 20 år och bor i Tensta i Stockholm. Hon klär sig för att se normal ut, rosa blus, höga klackar och uppsatt hår, inte som någon som sticker ut och sticker upp. Hon har mörkt hår och ljus hy och tillhör klass B: en eller flera biologiska mor- eller farföräldrar är födda utomlands.

Alla är indelade i klasser, och vilken klass du tillhör avgör dina rättigheter. Din rätt till utbildning, vård, pension och mycket annat. Den som tillhör klass A har inga restriktioner. Det är de vars föräldrar, morföräldrar och farföräldrar är födda i Sverige. Isa och de andra i klass B har restriktioner i fråga om vård, tandvård och välfärd. Tillhör du klass C, D eller E har du restriktioner i fråga om studier på universitet, och hör du till klass E skyddas du inte av kollektivavtal.

Året är 2046 och ett auktoritärt rasistiskt parti styr Sverige, ett parti av Sverigedemokraternas kaliber. Medan jag läser hör jag på Ekot om Centerpartiets och Kristdemokraternas förslag om lägre löner för nyanlända. Med något de ser som ett lovvärt syfte, förstås, och helt utan tanke på vilken typ av strukturer de bygger upp.

Men tillbaka till 2046: Isa är aktiv i en grupp som gör uppror mot den rasistiska ordningen i hemlighet. På nätterna hackar de bloggar, affischerar på stan och delar ut flygblad. Det är gruppens liv som står i centrum. Mycket om personerna i gruppen och deras relationer, mycket dialog, medan politiken och samhället de lever i nämns ganska kortfattat. Men det lyser igenom i vad som händer mellan personerna. Till exempel när Isa får veta att en av hennes vänner är muslim och före detta imam. Hon vet att det är fel att tänka så, men hon blir rädd – islam är förbjudet sedan flera år.

Skrämmande är det också när gruppen får höra av en bloggare att det styrande partiet behåller makten genom valfusk. Sådana saker är farliga att känna till och ännu farligare att tala om, och frågan är om gruppen vågar göra något nu.

Utflykten till 2046 är både spännande och intressant. Det är en balansgång att skildra en annan tid utan att själva tidsskildringen tar över. Camilla Sten låter tiden skymta fram i skuggorna på ett snyggt sätt men nästan för diskret – jag vill veta mer. Hellre i en roman än i samhället omkring mig.

En annan gryning

Fakta om boken

Titel: En annan gryning

Författare: Camilla Sten

Förlag: Ordfront förlag

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar