FN kräver nolltolerans mot kvinnlig omskärelse
Sjätte februari var det den internationella dagen mot kvinnlig könsstympning och FN lyfte sin pågående globala kampanj mot kvinnlig omskärelse. Flera länder har på senare år förbjudit könsstympning, men målet med kampanjen är en global nolltolerans mot företeelsen.
Kvinnlig omskärelse praktiseras främst i Afrika, men förekommer även i Mellanöstern, delar av Asien och bland vissa minoritetsgrupper i Europa.
FNs generalsekreterare Ban Ki-Moon understryker att många är engagerade i kampen mot den livsfarliga sedvänjan; allt fler inför förbud och antalet åtal växer.
– Vi arbetar för att detta juridiska skydd ska finnas överallt, säger Ban Ki-Moon.
Enligt FN har finansieringen av de insatser som görs för att bekämpa kvinnlig omskärelse ökat drastiskt under de senaste tio åren.
Samtidigt ökar problemet i Indonesien. I nästan alla länder där kvinnor stympas hävdar förespråkare att det är en religiös eller kulturell sedvänja som förekommit i flera generationer.
Rena Herdiyani, vice ordförande för den indonesiska ickestatliga organisationen Kalyanamitra, menar att det är en myt.
– Många anser att den är en kulturell tradition och en islamisk plikt, men de kan inte ta fram några verser i Koranen som handlar om kvinnlig omskärelse, säger hon till New York Times.