Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

LKAB provborrar i Natura 2000-område

Klas Lundström - 8 år sedan

LKAB inleder provborrningar i Natura 2000-klassade Kaitum fjällurskog. Konflikten mellan industri kontra känsliga naturområden blossar åter upp.

Mats Berg, ordförande i Girjas sameby, delar inte LKABs beskrivning när det gäller provborrningarna i Kaitum fjällurskog. Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Mats Berg, ordförande i Girjas sameby, delar inte LKABs beskrivning när det gäller provborrningarna i Kaitum fjällurskog. Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

För LKAB är provborrningarna lika mycket en viktig symbolhandling som ett styrkebesked i svåra tider. Inför ett gungfly till mineralmarknad markerar prospekteringen i Kaitum att den statliga jätten alltjämt är en innovativ och expanderande aktör samtidigt som LKAB erbjuder värdefulla jobb i Norrbottens inland. Men de senaste har varit svåra: 2013 ståtade visserligen bolaget med miljardvinster, men sedan började malmpriserna att falla och så sent som i februari 2015 tvingades LKAB minska sin personalstyrka med 400 tjänster.

Den senaste tidens börsras och finansiella oro i Kina, en av LKABs viktigaste kunder, har inte hjälpt till att förbättra framtidskalkylerna. LKAB säger sig dock inte nämnvärt oroas över Kinas börsras, i stället är det överproduktionen som ses som det långsiktiga hotet:
– Vi ser att järnmalmsmarknaden kommer att vara tuff de närmaste åren, huvudsakligen på grund av ett överutbud som pressar priset. LKABs lösning är dock inte att bryta mindre, utan tvärtom öka volymerna för att därigenom sänka produktionskostnaden per ton och på så sätt öka vår konkurrenskraft, säger Anders Lindberg, kommunikationsansvarig för LKAB, till Syre.

Det är emellertid fler än LKAB och övriga malmproducenter som väntar på svar. Regeringen har ännu en gång skjutit upp beskedet om Kallakgruvans framtida öde i Jokkmokks kommun. Brittiska Beowulf Mining, som hoppas få bryta malm nordväst om Jokkmokk, har rivit upp känslor bland invånare som inte önskar förvandla den turistberoende kommunen till ”en gruvkommun” och även stämts av företag som utfört provborrningar åt bolaget. Anledningen till stämningen är enligt SVT Norrbotten obetalda fakturor för motsvarande 350 000 kronor.

LKABs provborrningar i Kaitum fjällurskog har många beröringspunkter med den osäkra processen kring Kallakgruvan: även här ges industriella intressen företräde framför rennäring och miljöhänsyn. Kaitum är ett sjö- och skogsrikt område omgivet av barrskogar, våtmarker och lågfjäll. 2007 utropade länsstyrelsen i Norrbotten Kaitum fjällurskog till ett Natura 2000-område, vilket skyddar området enligt Sveriges miljöbalks sjunde kapitel. Men det är inget livslångt vaccin mot mineralutvinning och provborrningar, för vilka särskilda tillstånd krävs, utfärdade av länsstyrelsen.

Frågan är ifall olika certifieringar, som exempelvis Natura 2000, har någon betydelse. 2014 avslöjade radioprogrammet Kaliber att naturområdenas skydd inte avskräcker vare sig inhemska eller utländska gruvbolag från att sondera svenska malmterränger. 22 procent av Sveriges 900 undersökningstillstånd berör områden helt eller delvis belägna inom naturreservat, redovisade Kaliber. Men i fallet med Kaitum fjällurskog har debatten snarare handlat om huruvida Girjas sameby varit med på tåget eller inte. Anders Lindberg menar att LKAB länge förde en dialog med Girjas sameby:
– Den senaste tiden har vi gjort upprepade försök till samråd, vilket hittills avvisats, säger han.
Girjas sameby håller inte med om den beskrivningen, utan upprepar att de föredrar provborrningar under sommartid, för att störa renskötseln så lite som möjligt. Men länsstyrelsen har sagt nej till provborrningar under sommaren med hänvisning till Kaitums ”skyddsvärda skogsområden”. En hållning som Mats Berg, ordförande i Girjas sameby, anser är inkonsekvent:
– Om det blir brytning [i Kaitum] i framtiden så förstörs ju ändå dessa områden, sade Mats Berg till Norrbottensaffärer.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar