Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Året då regeringen stängde Sverige

Ledare, Lennart Fernström - 8 år sedan

2015 går mot sitt slut. Året då vi fick ett uppblåst klimatavtal med väldigt lite innehåll. Året då ett terrordåd i Paris, som tog lika många människors liv som terrorn gör varje dag i Syrien, förvärrade det världspolitiska läget ytterligare.

Året då ett avgasfuskande VW avslöjades, ockupationen av Västsahara fyllde 40 år och IS och Assad skruvade upp terrorn i Syrien till en katastrofal nivå. Året då den så kallade Greklandkrisen först helt dominerade media för att sedan helt försvinna. Året då Finland bestämde sig för att testa basinkomst och några holländska kommuner började göra det. Året då en oskyldig flykting pekades ut av Säpo, och i stort sett all svensk media, som terrorist.

Men vi i Sverige kommer att minnas 2015 som året då Sverige stängde ute 10 000-tals människor som försökt fly krig, terror och död. Ett beslut som sades vara nödvändigt, men som ingen ville ta ansvar för. Miljöpartiet skyllde på sina kommunpolitiker, riksdagsmajoriteten, Moderaterna och sossarna. Sossarna skyllde på EU och de moderatstyrda kommunerna. Moderaterna skyllde på regeringen för att de inte bromsat tidigare. Och regeringen skyllde gemensamt på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps rapport, ”verkligheten” och en hotande ”systemkollaps”.
Ingen ville genomföra den SD-liknande politiken, sa de. De var bara tvingade till det. 1940-talets ”vi lydde bara order” blev 2015 ”vi hade inget val”.

Men visst har det funnits val. Tittar vi på de problem som anges som skäl att stänga Sverige är de en blandning av kraftiga överdrifter och lokala problem som behöver åtgärdas. Inget av dem går att jämföra med vad flyktingarna flyr från. Låt oss titta på några vanliga argument.

”Vi har inte råd”. Flyktingmottagandet beräknas i år kosta drygt 30 miljarder och nästa år runt 70 miljarder. Merparten tas från biståndsbudgeten, vilket i sig inte är försvarbart, men gör att påståendet att det drabbar välfärden blir väldigt ihåligt. Om vi ska titta på kostnader kan vi utan problem öka mottagandet utan att det drabbar biståndet genom att till exempel spara på några av dessa saker.
• Räntesubventioner – ca 30 miljarder per år
• Subventioner till miljöskadlig verksamhet – ca 50 miljarder per år
• Militären – ca 50 miljarder per år
• Medlemsavgift till EU – drygt 30 miljarder per år
• Rot- och rutavdrag – ca 20 miljarder
• Förbifart Stockholm – 30–60 miljarder
• Jas – ca 90 miljarder.

”Det finns inte boende för alla”. Just nu finns 30 000 bostäder utlagda för uthyrning på Blocket, Airbnb och Couchsurfing, mestadels boenden för flera personer. Till det kommer alla oanvända sommarstugor, fjällstugor, husvagnar, tomma kontors- och industrilokaler, övergivna hus på utflyttningsorter. Kommuner, ideella organisationer, kyrkor med flera har anmält att de har boende för fler, utan att få respons från Migrationsverket. Sverige är dessutom ett av de länder i världen som har störst boyta per person – 42 kvadratmeter. Och enligt en undersökning i DN är cirka 1,4 miljoner hushåll beredda att ta emot flyktingar i sina hem. 1 400 000! Att jämföra med den högsta prognosen på en bit under 200 000 flyktingar.

Boendeproblemet beror inte på bostadsbrist, problemet är byråkratin. Gör som Centern föreslår, ge alla en peng, så får de själva hyra ett boende. Eller ge alla som har hantverksbakgrund något av alla hus som står och förfaller och låt dem renovera det åt sig själva.

”Det finns inte arbete till alla”. Det är sant att vi har hög arbetslöshet. Men arbetslösheten har inget att göra med hur många som finns i landet. Tättbefolkade länder eller länder med många invånare har inte högre arbetslöshet än de med mindre befolkning. Blir vi fler ökar antalet jobb. Men ska vi komma åt arbetslösheten måste vi fördela jobben, förslagsvis genom att en basinkomst införs. Arbetslösheten handlar om automatisering och politiker som inte tänker nytt – inte om att flyktingar kommer hit.

”Vi hotas av en systemkollaps”. De flesta som försökt skrämmas med systemkollaps har hänvisat till en rapport från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Problemet är bara att MSB själva tar avstånd från den tolkningen. På myndighetens hemsida säger analytikern Alexandra Nordlander: ”att säga att det är en systemkollaps är helt enkelt inte sant”. Både Romson och Löfven lyfte fram faran för liv och hälsa som nämns i MSBs rapport som argument för att stänga Sverige. Men där är Nordlander tydlig. ”När det gäller liv och hälsa rör det flyktingar som kommit till Sverige under hösten, inte befolkningen i stort”. Frågan som då bör ställas är förstås var faran för liv och hälsa är störst för dem som flyr, i Syrien/Afghanistan eller i det svenska flyktingmottagandet?

Men visst, belastningen på Migrationsverket och socialförvaltningarna ska inte underskattas. Sveriges kommuner och landsting har gång på gång lagt fram förslag på sätt att underlätta mottagandet, ofta genom minskad byråkrati. Istället ökar regeringen byråkratin och belastningen på kommuner och myndigheter genom id-kontroller, tillfälliga uppehållstillstånd istället för permanenta och så vidare.

2015 var året då vi fick ett falskt och tragiskt spel med människors liv. Ett spel som samtliga i regeringen och alla som inte röstade emot beslutet i riksdagen är ansvariga för. Det finns inga ursäkter, ingen att skylla på. Men 2015 var också året då en fantastisk solidaritetsrörelse drog igång med Refugees welcome och alla volontärinsatser. En rörelse som av allt att döma blir än viktigare 2016.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar