Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Den nya olivpressen i Mazari al Nobani

Per Erixon - 8 år sedan

Jord och Frihet är ett kooperativ som importerar olivolja från Palestina. I oktober reste två av kooperativets medlemmar till Palestina för att besöka olivbönderna och få veta mer om deras villkor. Per Erixon berättar om deras resa.

122 familjer är med i traktens fem kooperativ. Foto: Per Erixon

122 familjer är med i traktens fem kooperativ. Foto: Per Erixon

När vi reser till Västbanken i slutet av oktober pågår ett nytt uppror mot den israeliska ockupationsmakten. En stor del av dem som demonstrerar på gatorna tillhör en ny generation och den vecka vi är där dödas minst 15 palestinska ungdomar och många hundra skadas. Men i skuggan av oroligheterna fortsätter också vardagslivet, vilket i sig är ett ständigt pågående motstånd mot försöken att utplåna det palestinska folket och dess kultur.
– År 2006 köpte vi två dunam mark här för att ha en plats för en framtida egen olivpress och en mötesplats för oss i den kooperativa rörelsen. Vi tog en shekel extra av bönderna när de pressade sina oliver och vi fick en del ekonomisk hjälp från Frankrike.

Olivpressen är en stor investering för kooperativen. Foto: Per Erixon

Olivpressen är en stor investering för kooperativen. Foto: Per Erixon

Mahmoud el Khadi, före detta ordförande i ett av de fem kooperativ som gått samman för att investera i en ny olivpress, står utanför den till två tredjedelar färdigställda byggnaden i byn Mazari al Nobani, knappt tre mil utanför Ramallah på den ockuperade Västbanken. På nedervåningen råder full aktivitet eftersom det är premiärdag för den nya, italienska olivpressen. Den första egna press något av PARCs 23 kooperativ lyckats införskaffa. Runt oss breder de vackra sluttningarna och dalgångarna ut sig och den sena eftermiddagssolen lyser över grågröna olivlundar och röd jord. Mahmoud pekar mot övervåningen, där armeringsjärn fortfarande spretar ut från betongblocken.
– Där uppe ska vi ha mötesrum, plats för kvinnoaktiviteter och en förskola, säger han. Och här nere ska vi pressa oliver till olja och ha förvarings- och lagringsplats.

Buckliga, japanska pickuper trängs med mindre lastbilar på den asfalterade planen framför kooperativens hus, barn springer hit och dit och säckar och plastbackar fulla med oliver lastas av och vidare in i byggnaden. Mahmoud berättar att han var en av de sju bönder som ursprungligen började prata om att bilda kooperativ i området. Nu är 122 familjer med i de fem kooperativ som finns i trakten.
– Vi hade problem med israelerna i flera år, innan vi startade kooperativen, säger Mahmoud. Militären kunde ibland slänga av hela laster med oliver från våra bilar eller åsnor. Det var en svår tid för oss. Nu hjälper vi oss själva kan man säga. Det är inte bra att bara prata om att få hjälp, man kan göra något själv också!

De vackra sluttningarna och dalgångarna breder ut sig. Foto: Per Erixon

Foto: Per Erixon

Det går inte att ta miste på stoltheten hos Mahmoud el Khadi när han pratar om hur långt kooperativen kommit i sitt arbete. De kooperativ han pratar om, eller rättare sagt den union av kooperativ som de skapat, har Fair Trade-certifikation och är ekocertifierade och delar av den olja som exporteras till Sverige kommer från området.

Saleem Abu Ghazalah, som har varit verksam i PARC i stort sett hela sitt vuxna liv och numera är ordförande i The Palestinian Fair Trade Department, bekräftar den bild Mahmoud ger oss.
– Det här kommer att leda till bättre produktion och bönderna kommer att ha bättre kontroll, säger han. Olivpressen kommer också att kunna serva andra småbönder i trakten, vilket ger en del extra inkomster. Det är en enormt stor investering för dem och de har lånat mycket pengar för att kunna köpa den, men det kommer att göra dem mer oberoende framöver. Vi i PARC har stöttat dem i tio år för att de ska bilda och utveckla sina kooperativ.

Kooperativen är ekocertifierade och Fair Trade-märkta. Foto: Per Erixon

Kooperativen är ekocertifierade och Fair Trade-märkta. Foto: Per Erixon

En ljum vind drar upp mot kullarna runt oss och torra olivlöv fladdrar över marken. Kooperativens tekniker, en kortväxt man med mörkt hår, ser trött ut. Han förklarar att han har arbetat nästan dygnet runt i fyra dagar för att sätta ihop och trimma den italienska Amindonipressen, som har en kapacitet på fem ton oliver i timmen. Men trots tröttheten ser även han stolt ut. Han, precis som alla de andra i Mazari Al Nobani och de närliggande byarna, vet att deras olja framöver kommer att hålla en ännu högre kvalitet, att oliverna kommer att kunna pressas samma dag som de plockats och att det är kooperativen själva som äger pressen.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar