”1,5 grader är mer än nog”
På onsdagen släpptes ett nytt utkast till klimatavtal, där antalet sidor minskats från 48 till 29. Tillsammans med förhandlarna identifierades både kompromisser och svårlösta knutar, sa klimatmötets ordförande och Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius vid presentationen på Le Bourget i Paris där klimatmötet pågår.
Det har gått framåt vad gäller anpassningsfrågor och tekniköverföring men svåra motsättningar återstod ännu när Laurent Fabius presenterade det nya utkastet till klimatavtal.
– Jag har noterat att tre övergripande frågor kommer att vara i fokus under de närmaste timmarna: differentiering, finansiering och ambitionsnivån i avtalet, sa Laurent Fabius.
Differentiering handlar om ansvarsfördelning och liksom finansieringen är det gamla tvistefrågor. Mer förvånande är att 1,5-gradersmålet, ett krav som drivits av till exempel ideella organisationer och låglänta ö-nationer, seglat upp som alternativ till det 2-gradersmål länderna tidigare enats om.
Två timmar efter presentationen av det nya utkastet samlades ackrediterade representanter från civilsamhället till en manifestation för klimaträttvisa inne på Le Bourget. Budskap som ”solidarity with frontline communities” och ”Fund the transition” skanderades av ett hundratal personer och det hela avslutades med en marsch ut till det upplysta Eiffeltorn som byggts av stolar strax utanför konferenscentret.
En rad utspel kring 1,5-gradersmålet gjordes också under onsdagen. Enele Sopoaga, premiärminister i Tuvalu manade förhandlarna att ”försvara mänskliga rättigheter och rädda öarna” genom att ta chansen och skapa ett bindande och starkt avtal. Okalik Eegeesiak, talade för inuiter från Kanada, Grönland, Ryssland och Alaska. Han menade att 1,5 grader redan är mer än nog.
– Arktis värms åtminstone två gånger så fort som resten av världen och 2-gradersmålet som diskuteras här i Paris kommer att leda till dramatiska och oåterkalleliga effekter på arktiska samhällen.