Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Unionen tjänar pengar på vapenexport

Klas Lundström - 8 år sedan

Fackförbundet Unionen har aktier i vapenexportören Saab. Det väcker frågor kring Unionens etikpolicy som framhåller jämlikhet och kamp för mänskliga rättigheter. Fackföreningen försvarar aktieinnehavet, men kritiker menar att Unionen bör överväga det etiska i att göra vinst på vapenexport till repressiva stater.

Förra året stod det klart att Saab Dynamics skulle sälja pansarvärnsvapnet Bill 2 till Saudiarabien. Foto: Saab Dynamics /Handout /TT.

Förra året stod det klart att Saab Dynamics skulle sälja pansarvärnsvapnet Bill 2 till Saudiarabien. Foto: Saab Dynamics /Handout /TT.

I juni 2015 lade Krigsmaterielexportöversynskommittén (KEX) fram sitt förslag för svensk vapenexports framtid. De nya direktiven banade väg för Sverige att bli enda land i världen med ett ”demokratikriterium”, men kritiker menar att reglerna går i otakt med S–MP-regeringens feministiska utrikespolitik.

I november 2015 godkände myndigheten Inspektionen för strategiska produkter (ISP) en försäljning av Saabs övervakningssystem Erieye till Förenade Arabemiraten, en diktatur i Mellanöstern vars ickedemokratiska statsskick och inblandning i väpnade konflikter inte var skäl nog för att stoppa affären.

Affären är värd 11 miljarder kronor och väntas ge god avkastning för Saabs aktiesparare. Däribland fackförbundet Unionen som i sin senaste offentliga verksamhetsberättelse för 2014 uppvisade en kapitalinvestering på närmare tre miljoner kronor i Saab-koncernen. Inget tyder heller på att Unionen kommer att ändra sin policy rörande aktieinnehav hos vapentillverkaren:

”För att kontrollera bolags uppförande gentemot ILOs kärnkonventioner och FNs Global Compact genomförs en kartläggning (screening) av samtliga noterade bolag i Unionens portfölj” skriver Karl-Magnus Björklund, vid Unionens kapitalförvaltningsenhet, i ett skriftligt svar till Syre.

Unionens ägar- och etikpolicy litar fullt ut på ISPs beslut, samma myndighet som mottog kritik under ”Saudiaffären”, där långtgående planer på en hemlig vapenfabrik i Saudiarabien avslöjades av Ekot 2012. ISP kritiserades även efter att ha godkänt Saabs försäljning av Erieye till Förenade Arabemiraten, som har nära band till Saudiarabien.

Unionen anser att det är möjligt att stå upp och kämpa för mänskliga rättigheter och samtidigt profitera på Saabs vapenaffärer, men en anonym Unionen-medlem som Syre talat med känner sig inte lika bekväm:

– Jag visste faktiskt inte att Unionen investerar i vapenexport, det känns ju inte så roligt att mina medlemskronor placeras i krig och elände.

Från Unionens sida är det svårt att få veta vad förtroendevalda tycker i frågan: samtliga Syre talat med har hänvisat till förbundets pressavdelning. Klart är ändå att aktieinnehavet kan ses som en dubbel investering: förbundet har många medlemmar som är anställda hos Saab och när Brasilien hösten 2014 tillkännagav sitt köp av Jas 39 Gripen kunde fackklubben i Linköping andas ut.

– Alla tycker det är skönt att affären gick i lås, sade Jan Kovacs, Unionens dåvarande klubbordförande på Saab, till Kollega.

Svenska Freds- och skiljedomsföreningen  har länge uppmanat svenska regeringar att införa strängare vapenregler. Ett beslut om det togs visserligen 2011, men än så länge har inget nytt regelverk kommit till stånd. Allt samtidigt som det politiska tonläget gentemot Saudiarabien håller på att tinas upp. I oktober 2015 besökte näringsminister Mikael Damberg landet tillsammans med en affärsdelegation, där bland andra Saab ingick. Om signalerna från högsta politiska ort är att Saudiarabien är ett land som Saab kan verka i, hur uppfattas det då när det gäller aktieinnehav?

Att aktivt investera i Saabs affärer är ett problem, fastslår Linda Åkerström, ansvarig för nedrustningsfrågor vid Svenska Freds- och skiljedomsföreningen:

– Det är så här det ser ut, Unionen har all chans i världen att investera i annat än vapen men gör det ändå. Nu gör de sig medansvariga till det som Saabs vapenexport bidrar till.

Åkerström känner sig varken klokare eller lugnare efter att ha ta tagit del av Unionens etikpolicyprogram.

– När det gäller kampen för att stärka arbetares rättigheter känns perspektivet väldigt snävt. Hur många rättigheter respekteras på arbetsmarknaden i Saudiarabien? Unionen skulle inte få finnas där, än mindre ha kvinnor som medlemmar. Så ser verkligheten ut i Saudiarabien, ett land som Saab och svenska regeringen vill fördjupa samarbetet med.

Unionen lutar sig mot ISPs beslut, är inte det tillräckligt?

– Det går inte att frånsäga sig sitt ansvar. För privatpersoner är det inte helt lätt att veta i vilka fonder våra pensionspengar och sparpengar placeras. Men stora organisationer och fackförbund har ett särskilt ansvar att agera etiskt. Saab är ju inte det enda bolaget i Sverige och vapen är inte den enda industrin. När du tänker efter vad dessa produkter är ämnade för – är det då värt det?

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 7 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 7 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 7 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 7 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 7 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 7 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 7 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 7 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 7 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar