Striden om Västlänken i Göteborg fortsätter
Västlänken ska få fler att resa kollektivt och på så sätt minska klimatutsläppen. Men kritiker menar att klimatnyttan är överdriven och vill istället att det byggs en ny järnvägsstation i Gårda.
Västlänken är den järnvägstunnel som planeras att byggas under Göteborg med tre underjordiska stationer vid Haga, Korsvägen och Centralstationen. Syftet är att binda ihop den lokala och regionala tågtrafiken för att på så sätt förkorta resti derna och öka turtätheten. Ett övergripande mål är också att få fler att åka kollektivt vilket skulle minska koldioxidutsläppen.
Många är dock kritiska till projektet. En av dem är Gunnar Anjou, arkitekt och medlem i den så kallade Gårdagruppen.
– Ett skäl till att Västlänken inte är någon bra klimatlösning är att man har valt att gräva i lera. Det innebär att man måste köra bort leran och därför skulle Västlänken ge massor av onödiga lastbilstransporter, säger han.
Gunnar Anjou vill istället se en station i Gårda. Då skulle man kunna bygga tunnlarna i berg och gruset som blir över kan användas som makadam.
Enligt en artikel i GT 2014 kommer byggandet av Västlänken generera mer koldioxidutsläpp än vad det minskade bilåkandet sparar in under de kommande 60 åren. Detta stämmer inte enligt Mira Andersson på Trafikverket, miljöansvarig för Västlänken:
– Vi räknar med att vi kommer att ha klimatavskrivit Västlänken inom en 14–16-årsperiod. Och eftersom Västlänken ska ha en livstid på minst hundra år ser vi det som en positiv klimatåtgärd, säger hon. Hon vill dock inte lämna ut den utsläppskalkyl som GT nämner utan hänvisar till att det är ett arbetsunderlag.
När det gäller Gårdalänken har det inte gjorts någon miljöberäkning, men Gunnar Anjou hävdar att den skulle vara mer klimateffektiv. Dessutom menar han att riskerna för översvämningar om havsnivån stiger är betydligt mindre med Gårdalänken.
Mira Andersson på Trafikverket tonar dock ner riskerna för framtida översvämningar:
– Vi har fått som villkor från regeringen att Västlänken ska klara framtida klimatutmaningar, däribland förändringar i havsnivån. Detta är något som länsstyrelsen har tittat på och godkänt.