Ny egyptisk lag slår mot journalister
Antalet journalister som sitter fängslade i Egypten är rekordstort. Nyligen godkände president Abd al-Fattah al-Sisi också en ny antiterrorlag som riskerar att slå hårt mot yttrandefriheten, enligt pressfrihetsgrupper.
Journalister som skriver ”fel” om terrorbrott riskerar dryga böter. Rapporter som strider mot myndigheternas officiella uppgifter kan leda till böter på motsvarande närmare 550 000 kronor.
Said Benarbia vid Internationella Juristkommissionens avdelning för Mellanöstern och Nordafrika säger att detta bara är en i raden av repressiva lagar som syftar till att tysta oliktänkande och begränsa de grundläggande rättigheterna.
– Myndigheterna måste se till att lagen inte används som ett verktyg för förtryck och omarbeta den ingående så att den överensstämmer med internationella normer för mänskliga rättigheter, säger Said Benarbia.
Mahmoud Sultan, chefredaktör för den pro-islamistiska tidningen al-Misriyun, skrev på twitter att den nya antiterrorlagen tydligt visar att journalister och medier går mycket mörka dagar till mötes.
Internationella Juristkommissionen menar att lagen också ger myndigheter omfattande immunitet vid användning av våld, däribland dödligt våld. Enligt kommissionen ger lagen även åklagare stora befogenheter när det gäller övervakning och frihetsberövanden och presidenten långtgående befogenheter att ”vidta nödvändiga åtgärder” för att upprätthålla den nationella säkerheten när det finns ”risk för terrorbrott”.
Pressfrihetsgrupper riktar stark kritik mot lagen.
”Din regering fängslar godtyckligt journalister med hänvisning till den nationella säkerheten och antiterrorlagar”, skrev Joel Simon från Kommittén för skydd av journalister, i ett brev till president Abd al-Fattah al-Sisi.