Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

När fördomarna inte bekräftas blir det tyst

Under ytan, Karen Austin - 8 år sedan

Medierna behandlar våldsbrott på helt olika sätt beroende på vem som blir utsatt. Unga män från förorten väcker inget intresse som brottsoffer, bara som förövare. Och när ”nyheten” att media hade mörkat unga sexbrottslingars etniska ursprung visade sig vara ren spekulation – då blev det tyst, skriver Karen Austin på veckans Under ytan.

Kulturfestivalen We are Stockholm i augusti förra året. Under festivalen blev hundratals unga kvinnor utsatta för sexuella övergrepp. Ett rykte spreds att de flesta förövarna var ensamkommande flyktingungdomar från Afghanistan. Foto: Alexander Tillheden/TT

Kulturfestivalen We are Stockholm i augusti förra året. Under festivalen blev hundratals unga kvinnor utsatta för sexuella övergrepp. Ett rykte spreds att de flesta förövarna var ensamkommande flyktingungdomar från Afghanistan. Foto: Alexander Tillheden/TT

”De är tonåringar. Unga killar. 15–18 år. De dödar och dödas på våra svenska gator.
Fem grabbar inom loppet av två månader. Ikväll igen. Aldrig har det varit så tyst” skriver grundaren av föreningen Megafonen och juridikstuderande Rami Alkamizi på sin Facebook den 19 januari 2016. ”Orten är allt mer skoningslös mot sina egna. Snart slutar vi att förvånas. Våldet har normaliserats. Dödandet av tonåringar har effektiviserats. Sörjande vänner och familjer har expanderat och vår oförmåga att förhindra det kan bara konstateras” skriver Rami i samma inlägg.

Tystnaden kring våldet

Inom loppet av två månader mördas fem unga män mitt i steget mot ett möjligt långt liv. En ung man i Alby, två unga män i Akalla, en man i Farsta och en man i Rinkeby. De unga männen från förorten anses inte lika mycket värda. De får tydligen skylla sig själva. De mördar ju varandra. Då är det inte längre ett samhällsproblem utan ett problem ”i den undre världen”. Eller?
Det är tystnaden som avslöjar oss. Eller hjälp mig att förstå hur jag annars ska tolka tystnaden kring det våld som förekommer runt om i Sverige, där unga män är de som både utsätts mest och utsätter andra för våld. Som i värsta fall leder till döden.

Tolkas etnocentriskt

De ojämlika villkoren som finns i samhället, baserade på klass och ort, synliggörs återigen och speglar hur media väljer att rapportera och därmed gradera olika former av våld beroende på vilka som är offer och vilka som är förövare. Vad som skildras och vad det är tyst om avgörs inte utifrån den konsekvensneutralitet som ska råda bland journalister. Snarare tolkas det omedvetet eller medvetet etnocentriskt, beroende på vilka vi är, var vi bor och hur vi förstår den kontext vi befinner oss i.

Den skickligaste journalisten är den som förstår att det inte finns en objektiv sanning utan är genuint nyfiken på att lära nytt och förstår behovet av att bredda och komplettera med andra berättelser. Målet måste vara att vara så saklig och mångsidig i sin rapportering som möjligt.

Platsen och identiteten

Socialantropologen Lissa Nordin skriver i sin avhandling, Man ska ju vara två från 2007, om mansrollen i Norrland. Män och kärlekslängtan i norrländsk glesbygd handlar om platsens betydelse för identitet och normer och beskriver ”sina” män som dubbelt perifera. Platsen har en betydelse för identitet och bidrar till en idé om hur vi ska tolka vilka männen är som bor och lever där.

Våld är en del av alla ungas vardag, och platsen för det inträffade gör de unga männen för att använda Lissa Nordins ord ”dubbelt perifera”. Unga män passar inte in i bilden som offer för förtryck. Att unga män använder våld mot varandra ses som så normalt så det blir inga rubriker på det. Om man dessutom lägger till förorten så blir det ännu tystare.

Normaliserat

Våldet har inte ökat – trots kvällstidningars envisa och enträgna vilja att pränta in motsatsen i allas våra medvetanden har det inte ökat. Det mesta våldet som äger rum är lindrigt, men det är likförbannat normaliserat. Framför allt utsätts unga killar för misshandel. Ibland är våldet dödligt, och ibland utsätter de andra unga killar för samma sak.

Statistiken visar tydligt att våldsbrotten minskar med ökad ålder. Enligt BRÅs statistik över misstänkta för brott begick 15–19-åriga killar drygt 5 000 misshandelsbrott 2011, jämfört med cirka 3 600 bland 20–24-åringarna och 2 300 bland 25–29-åringarna. Men det är också killarna som utsätts för mest våld. 27 procent av killarna i årskurs 9 hade blivit utsatta för sparkar slag eller annat våld utan att behöva söka vård år 2008. Nära 8 procent hade blivit utsatta för så grovt våld att de hade behövt söka vård.

Debatten kring vilka gärningsmännen var och om det var rätt att peka ut de unga männens etnicitet i samband med händelserna i Köln på nyårsnatten 2015 och under ungdomsfestivalen We are Stockholm har knappt hunnit lägga sig förrän nyheten om ännu ett mord i en av Stockholms förorter slår ner som en bomb. Varför vill vi inte veta mer om vad som föranledde mordet i förra veckan i Akalla?

Varför vill de inte veta?

När det spekulerades kring att det var ”svenska” tjejer som blev utsatta av ”utländska” killar trädde plötsligt självutnämnda ”vita svenska män” till svenska unga tjejers försvar. Män som aldrig annars har engagerat sig i frågan om mäns våld debatterar plötsligt frågan högljutt. De självutnämnda vita manliga riddarna har tydligen inget att säga längre när det gäller våldet som unga män utsätts för kontinuerligt. Män som vanligtvis ivrigt påpekar, om och om igen, att alla män minsann inte använder våld och att de själva är goda män. Plötsligt var de måna om att få berätta att mäns våld främst handlar om andra mäns särskilda kultur.

Det var bara fyra av arton gärningsmän under festivalen We are Stockholm som var ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan, meddelar polisen. ”När man tittar närmare på de här anmälningarna ser man att det inte är så svartvitt som svensk media pumpat ut” säger Varg Gyllander som är presschef på polisen i Stockholm. Det kom som en nyhet den 21 januari på P3. Inga andra medier följde upp det.

Hur kommer det sig att etniciteten var så viktig först – och att det blev så tyst när det visade sig att de flesta gärningsmännen inte var ensamkommande flyktingkillar? Varför vill ingen debattera den tystnad som uppkom när det visade sig att media spekulerat i att polisen mörkat gärningmännens etniska bakgrund?

Det finns många åsikter om vilka de är som utsätts för våld och övergrepp och vilka som är förövare. Det finns en del fakta på detta område och det är bara att fortsätta hålla tummarna för att den kunskap som finns om våld någon gång ska styra vårt handlande – inte en tyckarverkstad där gissningar, fördomar och moralism florerar.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar