Kedjor kan vara en vinst för djuren och miljön
Man kan tycka vad man vill om nationella och multinationella hamburgerkedjor men de finns där och kommer finnas så länge vi väljer att leva i ett marknadsekonomiskt samhälle. Ur ett djurrättsligt och miljömässigt perspektiv kan man ifrågasätta de enorma mängder kött som serveras på de stora kedjorna. Men skulle det verkligen produceras mindre mängd kött om vi i stället valde att äta på det lokala kebabhaket? Är det inte samma kött? Är det inte samma djur?
Det är lätt att vi skapar punktmarkeringar istället för att vara konsekventa. Ur ett djur- och miljöperspektiv spelar det ingen roll i vilken lokal köttet serveras eller vem som äger flest aktier. För det enskilda djuret är det liv eller död, oavsett vem som tjänar pengar på deras kroppar. För planeten är våra fotavtryck de samma. Vi stirrar oss blinda på hamburgerkedjor, medan konkurrenten – den multinationella baguettekedjan – går helt fri från vår kritik.
Det kan upplevas som opersonligt med kedjor. Någon i toppen tjänar mycket pengar. De konkurrerar ut småföretagare. Ja, låt gå för det. Men det är en annan politisk fråga som man får brottas med på en annan arena. För djuren kan en stor kedja vara något positivt. I Göteborg finns till exempel en kafékedja som serverar en vegansk lunchbuffé varje vardag. Det innebär att det finns ganska många veganska lunchbuffér i Göteborg.
Kedjor kan skapa en större tillgänglighet, oavsett vad vår magkänsla säger. Att välja en falafel på det lilla gatuköket eller en burgare på den stora kedjan är ett val man själv får göra. Men för djuren och miljön är det alltid en vinst att välja vego, oavsett vilken restaurang man väljer.
Läs också Jenny Luks intervju med Mattias Kristiansson och hennes tips på bra kokböcker för veganer!