Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

”Jag blev helt chockad”

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Regeringens syfte med att införa id-krav mellan Sverige och Danmark är att minska antalet flyktingar som söker sig hit. Det ser ut att ha lyckats. Samma dag som kontrollerna infördes kom 48 flyktingar till Skåne. På andra sidan Öresundsbron fanns människor som hade svårt att tro sina öron när de fick veta att de inte kunde resa vidare till Sverige.

Jehad Abuowda har sin palestinska familjs id-kort i plånboken. De är några av få flyktingar som får passera gränskontrollerna i Kastrup och Hyllie måndagen den 4 januari. Foto: Jenny Eriksson

Jehad Abuowda har sin palestinska familjs id-kort i plånboken. De är några av få flyktingar som får
passera gränskontrollerna i Kastrup och Hyllie måndagen den 4 januari. Foto: Jenny Eriksson

När 14.22-tåget från Hamburg anländer till Köpenhamn springer Ramin Masood bredvid. Han är volontär på stationen och vill se om det finns några flyktingar ombord.
– När det kom som flest var perrongen helt fylld, berättar han.

Sedan i september har han arbetat frivilligt här på Hovedbanegården i Köpenhamn. Han själv kom från Afghanistan i mitten av 1990-talet och vet hur det är att fly. Det är den 4 januari och i dag fylls inte perrongen. Nyheten om att Sverige bara släpper in de som har giltiga id-handlingar har spritt sig. På 12.05-tåget från Hamburg var inte en enda flykting med. Men nu kliver fyra personer från Afghanistan av. En mamma kommer med sin lille son, två unga killar har rest var för sig. En av dem har skiljts åt från sina vänner på vägen och har varken deras telefonnummer eller telefon att ringa från.

På tåget har han träffat en svensk med afghanska rötter och fått löfte om hjälp att komma till Sverige. Men ingen av dem har förstått innebörden av gränskontrollen: att den som inte har id-handlingar faktiskt inte får åka in i Sverige. Ramin Masood förklarar och förklarar men får misstrogna blickar som svar.
– De har svårt att tro att det är sant, berättar han.
– Ni kan komma till vår lokal. Det finns kaffe, säger han sedan.

Under höstens flyktingström ställde volontärerna upp ett mottagningscentrum i mitten av tågstationen. Nu finns sedan några veckor istället en värmestuga i Röda Korsets regi i den tomma postlokalen på stationen. Där serveras kaffe, te och smörgåsar. I en lekhörna leker den lille pojken snart med en volontär medan hans mamma och de andra två har satt sig för att prata om vad de ska göra nu. Det går att söka asyl i Danmark men många väljer att resa tillbaka till Tyskland. Det är vad tre män från Irak gör tidigare under dagen.
– De ska till Hamburg. Ingen vill åka till Sverige nu, förklarar en Röda Korset-volontär och skyndar vidare för att hjälpa männen till rätt tåg.

På en storbildskärm alldeles intill värmestugan visas nyheter från danska TV2. Den här dagen diskuteras nästan bara en sak: id-kontrollerna. Klockan tolv börjar en sändning från danska inrikesministeriet som har kallat till årets första presskonferens. På skärmen syns statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre).
– Regeringen har beslutat att från i dag klockan 12, det vill säga från nu, införa tillfälliga gränskontroller mot Tyskland.

Gränskontrollerna blir av samma slag som de som infördes i Sverige i november: det vill säga att id kontrolleras vid gränsen men att det går att söka asyl där. Enligt den danska regeringen införs kontrollerna som en följd av de svenska id-kontrollerna och för att immigranter inte ska uppehålla sig i Danmark illegalt.
– Vi vill inte åter se flyktingar vandra längs våra motorvägar. Vi ska säkra lugn och ordning, säger Lars Løkke Rasmussen.

Nyheten om de danska gränskontrollerna toppar inte bara de danska och svenska medierna under måndagen, utan även i Tyskland. Där kritiseras både Sverige och Danmark för att riskera Schengensamarbetet.
– Den fria rörligheten är en viktig princip, något av det största vi åstadkommit i EU under senare år, säger Martin Schäfer, presstalesman för tyska UD i Berlin enligt nyhetsbyrån AFP.

Även FNs flyktingorgan UNHCR har uttryckt oro.
– Det är en enorm påfrestning att vara på flykt, det går inte att förvänta sig att de som har rätt till asyl också har rätt handlingar från början, säger Mattias Axelsson, presstalesperson för UNHCR i norra Europa i en intervju i med TT.

Organisationen oroar sig inte minst för att människor utan id-handlingar ska välja farligare flyktvägar. Vid själva gränskontrollerna på Kastrup går det ändå lugnt till. Under måndagen är journalisterna många men flyktingarna få. Ryktet går att några afghanska killar har försökt få komma igenom kontrollen flera gånger, men fått vända om och om igen.

Palestinska Jehad Abuowda, hans fru och två barn är några av få flyktingar vid kontrollen. Han visar sin plånbok med id-kort för hela familjen och de får passera. När tåget kör ut på bron mot Sverige lyfter Jehad Abuowda upp ett av barnen och pekar ut över Öresund. Vid nästa gränskontroll på Malmöstationen Hyllie släpps de igenom igen.

Selin Hergul från Halmstad sitter på samma tåg och följer familjen med blicken. Hon har hälsat på släkt i Istanbul och inte hängt med så noga i vad gränskontrollen innebär.
– Jag blev helt chockad när jag insåg att utan id kommer man inte in. Det är jättedåligt när det ser ut som det gör i världen. Vad ska folk göra? De kan ju inte åka tillbaka, säger hon och ger den svenska regeringen bakläxa.
– De får komma med ett bättre förslag. Kanske samarbeta mer med andra länder.

Protesterna

Id-kontrollerna har lett till protester i Skåne och Danmark inte bara för syftet att minska antalet flyktingar utan också för att det försvårar vardagen för pendlare mellan Sverige och Danmark. Bland annat har Facebookgruppen Öresundsrevolutionen startats för att visa hur integrationen mellan Sverige och Danmark tar skada. Och i går hölls aktionen ”Vi tar en tur över bron”, i regi av Facebookgruppen Asyltåget.

Civil olydnadsaktion

Lördagen den 9 januari ska en civil olydnadsaktion genomföras på resor över Öresundsbron. Den går under parollen Vägra visa ID och syftar till att störa gränskontrollerna. Mer än 1500 aktivister på båda sidor av Öresund har anmält sig till aktionen på dess Facebook-sida.

”Medmänniskosmugglare”

Det danska nätverket ”Medmenneskesmuglere” meddelade att de är beredda att köra flyktingar i båt till Sverige.

 

Vänsterpartiet delar ut flygblad med texten ”Varning. Idag urholkas människovärdet” till resenärer i Malmö. Foto: Jenny

Vänsterpartiet delar ut flygblad med texten ”Varning. Idag urholkas människovärdet” till resenärer i Malmö. Foto: Jenny Eriksson

Vänsterpartiet protesterar mot utökade id-kontroller

Samma dag som id-kraven på Kastrup inleds genomför Vänsterpartiet i Malmö en motaktion. De delar ut flygblad och pratar med resenärer både på stationerna och på tågen mellan Triangeln och Hyllie.

På de gula flygbladen står det ”Varning. I dag urholkas människovärdet”. En av de som delar ut flygblad är Roxana Ortiz.
– De senaste månadernas utveckling är otroligt oroväckande. De beslut som fattas i dag kommer att ge långsiktiga effekter som kan vara svåra att reparera. Jag trodde inte att detta skulle vara möjligt här.

Hon tycker att flyktingmottagande är en del av Sverige, här finns så många som har rötter och historia någon annanstans.
– Nu går vi emot avtal som vi skrev på i slutet av andra världskriget och lovade att upprätthålla till varje pris, säger hon och menar att det skulle finnas kapacitet att ta emot fler flyktingar om bara den politiska viljan fanns.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar