Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Författare världen över enas mot saudisk dom

Anna Kristiansson - 8 år sedan

Poeten Ashraf Fayadh, född i Palestina men verksam i Saudiarabien, har dömts till döden på grund av bland annat sin poesi och Twitterposter. Nu enas poeter och författare världen över för att läsa hans dikter som ett motstånd mot den omänskliga domen.

En kvinna i Bahrain protesterar mot Saudiarabiens avrättning av den shiitiske religiöse ledaren Sheikh Nimr al-Nimr i början på januari tillsammans med 46 andra. Den 14 januari uppmärksammas även dödsdomen mot poeten Ashraf Fayadh över hela världen. Foto: Hasan Jamali/AP/TT

En kvinna i Bahrain protesterar mot Saudiarabiens avrättning av den shiitiske religiöse ledaren Sheikh Nimr al-Nimr, en av de 47 som avrättades i Saudiarabien i början på januari. Den 14 januari uppmärksammas även dödsdomen mot poeten Ashraf Fayadh över hela världen. Foto: Hasan Jamali/AP/TT

Saudiarabien är ett land som ofta kallas en av världens hårdaste diktaturer. Landet har gjort sig känt för att inte låta kvinnor köra bil och för grymma straff mot den som yttrar sig kritiskt mot makthavare. Enligt Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex från 2015 ligger landet på plats 164 av 174. Under hösten har landet varit uppe i rapporteringar bland annat när landet för första gången lät kvinnor ställa upp i kommunalval, men också när det nyligen kom fram att landet hade avrättat 47 personer på samma dag. När Saudiarabiens högsta rättsinstans förra året fastslog domen om 1 000 piskrapp och 10 års fängelse mot bloggaren och människorättsaktivisten Raif Badawi riktade utrikesminister Margot Wallström stark kritik mot landet.

En annan person vars dom har blivit världskänd är poeten Ashraf Fayadh. Han har dömts till döden på grund av bland annat dikter och Twitteruppdateringar. Bland annat anklagas han för att förespråka ateism i sin diktsamling Instructions Within. Ashraf Fayadhs dom har väckt stor uppmärksamhet runtom i världen och den 14 januari har Berlins internationella litteraturfestival och PEN international anordnat en ”worldwide reading” för Ashraf Fayadh. Detta innebär att hans dikter kommer att läsas upp runt om i hela världen som en protest mot domen.
Arrangemang planeras på 100 platser i 37 olika länder. I Sverige arrangerar Svenska PEN en uppläsning av hans dikter på Kulturhuset i Stockholm, där flera svenska poeter och författare kommer att läsa.
– Vi alla som deltar hoppas att detta ska hjälpa till att fästa uppmärksamhet på den omänskliga domen mot Ashraf Fayadh och sätta press på den saudiska domstolen som behandlar hans överklagande att ändra den. Vårt krav är att Fayadh frikänns helt, eftersom han dömts enbart för att han använt sig av sin yttrandefrihet, skriver Annika Thor, ordförande för Fängslade författares kommitté, i ett mejl.

Ashraf Fayadh har dömts till döden för sin poesi. Foto: Ashraf Fayadhs Instagramkonto via AP/TT

Ashraf Fayadh har dömts till döden för sin poesi. Foto: Ashraf Fayadhs Instagramkonto via AP/TT

Detta är inte första gången som Ashraf Fayadh döms i Saudiarabien. Första gången han blev arresterad var 2013, men den gången släpptes han mot borgen. I februari blev han åtalad igen och dömdes då till fyra års fängelse och 800 piskrapp. Efter att domen överklagades och hans fall prövades på nytt ändrades domen och Ashraf Fayadh dömdes till döden.
Svenska PEN hoppas att en liknande kritik ska komma från politiskt håll vad gäller den här domen som mot Raif Badawis dom.
– Vi anser att en liknande protest är påkallad i Ashraf Fayadhs fall. Politiker från såväl regering som opposition, liksom våra EU-parlamentariker bör klargöra för den saudiska regimen att den demokratiska världen inte kan tolerera de brott mot de mänskliga rättigheterna som begås av regimen. Sverige bör också i FN påtala det orimliga i att ett land som dömer poeter till döden för deras dikter innehar ordförandeposten i FNs råd för mänskliga rättigheter, berättar Annika Thor.

Trots att konstnärer och kulturarbetare verksamma i Saudiarabien lever under allvarligt hot, fortsätter de att utöva sin konst. Under hösten var Sveriges Radios reporter Nivette Dawod i landet och gjorde ett radioreportage med poeten Ahmed al-Mullah. I reportaget berättar han att han hoppas på att anordna staden Dammams tredje filmfestival under våren, trots att biografer är förbjudna i landet.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 7 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 7 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 7 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 7 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 7 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 7 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 7 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 7 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 7 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar