Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Fler döms men färre avrättas

Sebastian van Baalen - 7 år sedan

I morgon lördag infaller den internationella dagen mot dödsstraff. Trots att internationell lag föreskriver ett avskaffande av dödsstraffet döms tusentals människor till döden årligen, många av dem i länder med obefintlig rättssäkerhet.

Inför dagen mot dödsstraff rapporteras om såväl goda som dåliga nyheter. Färre avrättades under fjolåret än under 2013 men paradoxalt nog dömdes fler till döden förra året än under 2013. Flera länder har tagit steget mot ett totalt avskaffande men utvecklingen är oroväckande i de länder som avrättar flest människor.

Amnesty International sammanställer varje år en rapport om dödsstraff i världen. Eftersom statistiken i vissa länder är svår att kontrollera är mörkertalet stort och troligtvis avrättas fler människor än vad som syns i officiell statistik. Kina, som enligt Amnestys uppskattningar avrättar fler människor än resten av världens länder tillsammans, finns inte alls med i statistiken eftersom den i Kina betraktas som en statshemlighet.

Under 2014 avrättades minst 607 personer i 22 länder vilket innebar en minskning på 22 procent jämfört med 2013. Samtidigt dömdes minst 2 466 personer till döden i 55 länder, en ökning på 28 procent jämfört med 2013. Ökningen berodde framförallt på en kraftig ökning av dödsdomar i Egypten och Nigeria, där dödsstraff vid flera tillfällen avkunnades vid massrättegångar. Totalt väntade minst 19 094 människor på att avrättas i världen 2014.

För 2015 ser utvecklingen ut att gå åt två olika håll. Elisabeth Löfgren är pressekreterare på Amnesty Internationals svenska sektion.
– Hittills i år ser vi både en positiv och en negativ trend, förklarar hon. Den negativa och mycket allvarliga utvecklingen är den kraftiga ökningen av antalet avrättningar i Iran, Pakistan och Saudiarabien.

Framför allt i Iran har en ”uppgång av aldrig tidigare skådat slag” skett enligt Amnesty. Mellan den 1 januari och 15 juli i år avrättade iranska myndigheter 694 personer. Iran och Saudiarabien är dessutom de enda länderna som avrättar människor offentligt. Samtidigt har iranska myndigheter bara erkänt 246 avrättningar. Anledningen är enligt Elisabeth Löfgren Irans krig mot narkotikan.
– Merparten av dem som döms till döden i Iran döms för narkotikabrott. I många fall är bevisningen oerhört svag och det förekommer mycket ofta att fångar torteras för att tvingas erkänna brott som de kanske inte alls begått. Brottsrubriceringarna som ”korruption på jorden” och ”fiendskap mot Gud” är vanliga.

Men trots att världens främsta bödlar fortsätter att avrätta människor i stor skala går utvecklingen också långsamt åt rätt håll.
– Den positiva trenden är att ytterligare tre länder har avskaffat dödsstraffet, Madagaskar, Fiji och Surinam, säger Elisabeth Löfgren.

Utöver dessa har flera länder också närmat sig ett total avskaffande av dödsstraffet, däribland Benin, Tchad och Mongoliet. Även i USA noterades positiva tendenser då delstaten Washington tillfälligt stoppade verkställandet av dödsdomar. Samtidigt frikändes under förra året 112 personer efter att ha dömts till döden och dödsdömda fångar benådades eller fick sina straff omvandlade i 28 länder.

Sedan 1995 har antalet länder som avskaffat dödsstraff nästan dubblerats och allt fler länder väljer att stödja FNs generalförsamlings resolution 69/186 om ett stopp för avrättningar.
– Trenden är mycket tydlig att allt fler länder avskaffar dödsstraffet, säger Elisabeth Löfgren. 1995 var det 59 länder, i dag är det 101 länder.

Ett rum för kemisk avrättning i Alabama USA. Hundratals människor avrättas fortfarande varje år men vi ser också en  långsam positiv utveckling där allt fler länder avskaffar dödsstraffet. Foto: Dave Martin/AP/TT

Ett rum för kemisk avrättning i Alabama USA. Hundratals människor avrättas fortfarande varje år men vi ser också en långsam positiv utveckling där allt fler länder avskaffar dödsstraffet. Foto: Dave Martin/AP/TT

Regeringen beskriver på sin webbplats dödsstraffet som ”ett omänskligt, grymt och oåterkalleligt straff som inte har någon plats i en modern rättsordning”. Avskaffandet av dödsstraffet beskrivs vidare som en ”prioriterad uppgift för regeringen” och arbetet görs främst genom multilaterala organisationer som FN, Europarådet och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSCE).
– Sveriges regering har under många år haft mycket kontakter med Amnesty och arbetar mycket aktivt för ett avskaffande av dödsstraffet. Sverige var drivande när EUs ministerråd 1998 antog riktlinjer för arbete mot dödsstraff i länder utanför EU. Förutom arbete i EU kan Sverige arbeta för att lyfta frågan om dödsstraff med de länder som fortfarande använder det, säger Elisabeth Löfgren.

Samtidigt fortsätter Sverige enligt Svenska Freds att exportera vapen till länder som fortfarande tillämpar dödsstraff, däribland Thailand och USA.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 7 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 7 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 7 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 7 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 7 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 7 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 7 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 7 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 7 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar