Fler döms men färre avrättas
I morgon lördag infaller den internationella dagen mot dödsstraff. Trots att internationell lag föreskriver ett avskaffande av dödsstraffet döms tusentals människor till döden årligen, många av dem i länder med obefintlig rättssäkerhet.
Inför dagen mot dödsstraff rapporteras om såväl goda som dåliga nyheter. Färre avrättades under fjolåret än under 2013 men paradoxalt nog dömdes fler till döden förra året än under 2013. Flera länder har tagit steget mot ett totalt avskaffande men utvecklingen är oroväckande i de länder som avrättar flest människor.
Amnesty International sammanställer varje år en rapport om dödsstraff i världen. Eftersom statistiken i vissa länder är svår att kontrollera är mörkertalet stort och troligtvis avrättas fler människor än vad som syns i officiell statistik. Kina, som enligt Amnestys uppskattningar avrättar fler människor än resten av världens länder tillsammans, finns inte alls med i statistiken eftersom den i Kina betraktas som en statshemlighet.
Under 2014 avrättades minst 607 personer i 22 länder vilket innebar en minskning på 22 procent jämfört med 2013. Samtidigt dömdes minst 2 466 personer till döden i 55 länder, en ökning på 28 procent jämfört med 2013. Ökningen berodde framförallt på en kraftig ökning av dödsdomar i Egypten och Nigeria, där dödsstraff vid flera tillfällen avkunnades vid massrättegångar. Totalt väntade minst 19 094 människor på att avrättas i världen 2014.
För 2015 ser utvecklingen ut att gå åt två olika håll. Elisabeth Löfgren är pressekreterare på Amnesty Internationals svenska sektion.
– Hittills i år ser vi både en positiv och en negativ trend, förklarar hon. Den negativa och mycket allvarliga utvecklingen är den kraftiga ökningen av antalet avrättningar i Iran, Pakistan och Saudiarabien.
Framför allt i Iran har en ”uppgång av aldrig tidigare skådat slag” skett enligt Amnesty. Mellan den 1 januari och 15 juli i år avrättade iranska myndigheter 694 personer. Iran och Saudiarabien är dessutom de enda länderna som avrättar människor offentligt. Samtidigt har iranska myndigheter bara erkänt 246 avrättningar. Anledningen är enligt Elisabeth Löfgren Irans krig mot narkotikan.
– Merparten av dem som döms till döden i Iran döms för narkotikabrott. I många fall är bevisningen oerhört svag och det förekommer mycket ofta att fångar torteras för att tvingas erkänna brott som de kanske inte alls begått. Brottsrubriceringarna som ”korruption på jorden” och ”fiendskap mot Gud” är vanliga.
Men trots att världens främsta bödlar fortsätter att avrätta människor i stor skala går utvecklingen också långsamt åt rätt håll.
– Den positiva trenden är att ytterligare tre länder har avskaffat dödsstraffet, Madagaskar, Fiji och Surinam, säger Elisabeth Löfgren.
Utöver dessa har flera länder också närmat sig ett total avskaffande av dödsstraffet, däribland Benin, Tchad och Mongoliet. Även i USA noterades positiva tendenser då delstaten Washington tillfälligt stoppade verkställandet av dödsdomar. Samtidigt frikändes under förra året 112 personer efter att ha dömts till döden och dödsdömda fångar benådades eller fick sina straff omvandlade i 28 länder.
Sedan 1995 har antalet länder som avskaffat dödsstraff nästan dubblerats och allt fler länder väljer att stödja FNs generalförsamlings resolution 69/186 om ett stopp för avrättningar.
– Trenden är mycket tydlig att allt fler länder avskaffar dödsstraffet, säger Elisabeth Löfgren. 1995 var det 59 länder, i dag är det 101 länder.
Regeringen beskriver på sin webbplats dödsstraffet som ”ett omänskligt, grymt och oåterkalleligt straff som inte har någon plats i en modern rättsordning”. Avskaffandet av dödsstraffet beskrivs vidare som en ”prioriterad uppgift för regeringen” och arbetet görs främst genom multilaterala organisationer som FN, Europarådet och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSCE).
– Sveriges regering har under många år haft mycket kontakter med Amnesty och arbetar mycket aktivt för ett avskaffande av dödsstraffet. Sverige var drivande när EUs ministerråd 1998 antog riktlinjer för arbete mot dödsstraff i länder utanför EU. Förutom arbete i EU kan Sverige arbeta för att lyfta frågan om dödsstraff med de länder som fortfarande använder det, säger Elisabeth Löfgren.
Samtidigt fortsätter Sverige enligt Svenska Freds att exportera vapen till länder som fortfarande tillämpar dödsstraff, däribland Thailand och USA.