Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

En tillgänglig tanke

Malin Bergendal - 8 år sedan

Språket är under ständig debatt, vi vänder och vrider på orden för att se hur de reflekterar verkligheten och funderar över om de passar i den värld som vi vill ha. Och när de inte passar kan vi hitta nya, eller ge de gamla orden nya roller. Ibland kallar vi de nya orden för eufemismer och tänker att de bara används som smink på något man inte tycker är så fint. Som hygientekniker istället för städare, till exempel. Det enda problemet med ordet städare är ju att städning som jobb har låg status i samhället.

Skogen är tillgänglig med rullstol – i varje fall om den har larvfötter. Men handikappanpassad är den inte. Foto: Ben Boettger/AP/TT.

Skogen är tillgänglig med rullstol – i varje fall om den har larvfötter. Men handikappanpassad är den inte. Foto: Ben Boettger/AP/TT.

Handikapp är ett annat sådant där ord som inte platsar längre. Ordet betyder att man har svårare än andra att klara sig – och så kan det vara om man har en funktionsnedsättning. Men det ska inte behöva vara svårare. Vi vill att världen och omgivningen ska vara så funtad att det går bra att ta sig fram utan ben eller syn eller vad det nu kan vara. Funktionsnedsättningen finns där, men handikappet eller funktionshindret uppstår när trappan saknar ramp eller när rullstolsburna inte kan använda toaletten.

Men om de kan det, vilket ord använder man då? En bekant undrade nyligen vad en handikappanpassad toalett borde kallas numera. För handikappanpassad är ju inte så lyckat. Jag föreslog tillgänglig, men han var inte riktigt med på noterna. En tillgänglig toalett är ju en toalett som man kan komma åt i största allmänhet, menade han och föreslog tillgänglighetsanpassad istället.

Ja, det som är tillgängligt är något som finns att tillgå. En tillgänglig person kan man komma till tals med och en tillgänglig plats kan man ta sig till. En otillgänglig toalett kanske är tre meter hög eller omgiven av taggtråd. Eller, om du använder rullstol, bara belägen innanför en smal dörröppning där du inte kommer in. Det handlar om vem vi inkluderar i den grupp som borde kunna använda toaletten. Därför gillar jag tanken bakom att använda begreppet tillgänglighet.

Till skillnad från hygientekniker är det inte en eufemism. Hygientekniker är bara ett lite tjusigare ord för städare. Men i ordet tillgänglig, använt om en toalett som funkar för rullstolsburna, ligger en betydelse: att det är klart att alla ska kunna använda toaletten. Till skillnad från handikappanpassad, som antyder att det är något lite speciellt.

Å andra sidan kan det bli förvirrande att tala om tillgängliga toaletter, eftersom tillgänglighet som sagt inte bara är en term utan ett allmänspråkligt begrepp också. En toalett kan vara tillgänglig för dig men inte för mig, och dessutom är det inte säkert att alla kan använda toan bara för att dörren är bred och rullstolen inte är ett hinder. Om du behöver bäras in på bår eller behöver kissa i kateter är den här toan sannolikt inget alternativ ändå.

Webbplatsen Jamstall.se (en del av en samverkanssatsning mellan Nationella sekretariatet för genusforskning, länsstyrelserna, Svenska ESF-rådet, Sveriges Kommuner och Landsting samt VINNOVA) rekommenderar orden tillgänglig eller tillgänglighetsanpassad. Jag tyckte först att tillgänglighetsanpassad lät som rena rappakaljan, men vid närmare eftertanke funkar det. Alla toaletter borde vara tillgängliga för alla, och när de inte är det får man – tillgänglighetsanpassa.

Att byta ord kan vara en fråga om människosyn, och så är det i här fallet. Det gäller bara att tanken går fram och blir tillgänglig för alla.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar