Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Burma går till historiskt val

Anna Kristiansson - 8 år sedan

Efter valet 2010 i Burma var det många som menade att det gått odemokratiskt och ofritt till. Det rapporterades även om valfusk. Den 8 november är det dags igen och även om landet ännu inte är en demokrati hoppas många på något nytt nu när Aung San Suu Kyis NLD deltar.

Favorittippade Aung San Suu Kyi talar på ett kampanjmöte. Valet är det första sedan Burma fick en civil regering 2011. I bakgrunden styr dock fortfarande militärjuntan, bland annat genom reserverade platser i parlamentet. Foto: Khin Maung Win/AP/TT

Favorittippade Aung San Suu Kyi talar på ett kampanjmöte. Foto: Khin Maung Win/AP/TT

Sedan 2010 styr Union Solidarity and Development Party (USDP) och den sittande presidenten heter Thein Sein. USDP är det parti som har starka band till militären.
Valet 2010 bojkottades av stora delar av oppositionen, bland annat National Leauge for Democracy (NLD) där Aung San Suu Kyi, som länge varit en symbol för Burmas frihetskamp, är med. I fyllnadsvalen 2012 valde dock NLD att ställa upp och fick 43 av 45 platser i parlamentet.

Den 8 november ska det hållas nya val och till skillnad från valet 2010 så kommer NLD att ställa upp. Många hoppas att valet ska bli en milstolpe i Burmas kamp för demokrati. Detta är dock en bild som ifrågasätts av aktivister, både i och utanför Burma.
Enligt Svenska Burmakomitténs valanalys från oktober 2015 är det inte är en demokratiseringsprocess som landet går igenom just nu, utan en legitimiseringsprocess.
– Det innebär att den gamla militärjuntan har tagit fram ett styre som omvärlden ska acceptera. Det finns fortfarande stora frågor som Burma måste jobba med för att bli ska bli ett demokratiskt land, säger Shantana Shahid från Svensk Burmakomittén.

Aung Myo Min, en av Burmas främsta människorättsaktivister, som nyligen har varit på besök i Sverige menar också att omvärlden inte ska vara för optimistisk gällande valet.
– Valet är såklart ett steg i rätt riktigt, samtidigt har vi fortfarande en lång väg att gå innan Burma verkligen kan kallas en demokrati. Omvärlden får inte vara naiva och tro att detta är den slutgiltiga brickan för att Burma ska klassas som en demokrati, säger Aung Myo Min.

Hur människorna än röstar i valet kommer militären fortfarande att ha stor makt. Detta eftersom att 25 procent av platserna i Burmas över- och underhus är reserverade åt militären. Det är även militären som utser tre av de viktigaste ministerposterna: inrikesministern, försvarsministern och gränsministern.

Valet i november är ett parlamentsval och parlamentet röstar sedan fram den nya presidenten. Ledamöter i underhuset lägger fram en representant, överhuset en representant och militärblocket en representant. Hela parlamentet röstar sedan fram en av dessa att bli president och de övriga två blir vice presidenter. Detta innebär att militären åtminstone kommer att få en vice president.
Favorittippade Aung San Suu Kyi som företräder NLD och har varit en stor röst i kampen för ett fritt Burma men hon kan inte röstas fram till president så som lagstiftningen ser ut i dag. Lagen säger att presidenten inte får vara gift med någon som är medborgare i ett annat land. Inte heller får presidenten ha barn, svärdöttrar eller söner som är utländska medborgare.

Burma har fått stark kritik för sin behandling av den muslimska minoritetsgruppen rohingyas. Rohingyas har bott i Burma i flera generationer men räknas ändå inte som fullständiga medborgare i landet. Tidigare var det många som hade tillfälliga medborgarskap, nu har många av dessa dragits in vilket gör att de inte har möjlighet att rösta i valet. Rohingyas får inte heller lov att ställa upp som kandidater. Detta innebär att den mest utsatta gruppen i Burma inte kommer att ha möjlighet att påverka valresultatet.

Samtidigt har den ultranationalistiska buddhistiska gruppen Ma Ba Tha fått allt mer inflytande och bland annat lyckats driva igenom fyra nya lagar som tillsammans kallas ”Protection of Race and Religion Laws”. Dessa lagar gäller giftermål, barnskaffande och polygami och slår hårt mot den muslimska minoriteten i landet samt kvinnors självbestämmande. Utöver rohingyas får inte heller människor som sitter i fängelse (däribland de politiska fångarna), burmeser som lever i exil, flyktingar som bor i Thailand och burmesiska migrantarbetare rösta.

Trots att det finns stora frågetecken kring valet, och trots att mycket mer måste hända för att Burma ska klassas som ett demokratiskt land så menar Aung Myo Min att man kan ha hopp om Burmas framtid. Trots att Burma har en blodig och mörk historia så finns det även en historia av burmeser som offrar sina liv för att få sina och andras rättigheter tillgodosedda.
– När jag var i exil var det ingen som kände till Burma, nu finns det en spotlight på landet och vi har människor internationellt som stöttar vår kamp. Även om det finns gott om bevis på att många mänskliga rättigheter förtrycks i Burma så får vi inte glömma dem som kämpar varje dag, som har levt i exil eller sitter i fängelse. Därför går det att fortsätta hoppas, vi är trots allt ett land som är rikt på hjältar, säger Aung Myo Min.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar