Fem år efter Fukushima
I dag är det fem år sedan en jordbävning och tsunami ledde till den allvarliga kärnkraftsolyckan i Fukushima i Japan. Fortfarande lider de överlevande av en hög stressnivå och rädsla. För första gången någonsin åtalas nu tre personer för att inte ha vidtagit tillräckliga åtgärder för att säkra kärnkraftverket mot tsunamin.
Det var den 11 mars 2011 som jordskalvet, som uppmättes till nio på richterskalan, ledde till att kraftledningar som försåg kärnkraftverket med el slets sönder. När sedan en tio meter hög tsunami vällde in över verket slogs även reservgeneratorer ut, vilket ledde till härdsmälta vid tre av de sex reaktorerna. Kärnkraftsolyckan är den värsta sedan Tjernobyl år 1986. Tusentals människor dog av tsunamin och ännu fler tvingades lämna området för att undkomma strålning. Ännu i dag läcker radioaktivitet ut i området.
Japanska myndigheter har delat ut en enkät om mental hälsa till 210 000 av de människor som evakuerades eller flydde från katastrofen. Svaren visar att den mest framträdande konsekvensen av katastrofen är en alarmerande hög nivå av ångest och stress, uppger Illustrerad vetenskap.
En av fem visar sig ha allvarliga trauman. 43 procent uppger att deras stressnivå och ångest var ”ganska hög”. 15 procent av de vuxna visade tecken på en extremt hög stressnivå, vilket är fem gånger högre än genomsnittet.
Japankännaren Lena Lindahl har arbetat med miljöfrågor i Japan sedan 1990. Hon var i Tokyo när katastrofen inträffade. Hon berättar att många familjer slets ifrån varandra under evakueringen.
– Hela lokalsamhällen splittrades vilket fick stora sociala effekter. Gamla människor slets från sin historia, sin sociala omgivning och från sina familjer.
För första gången åtalas nu tre personer efter kärnkraftskatastrofen i Fukushima. Det är tre tidigare chefer vid energibolaget Tepcos som åtalas för att inte ha vidtagit tillräckliga åtgärder för att säkra kärnkraftverket mot tsunamin.
Den internationella atomenergiorganisationen IAEA menar att den viktigaste orsaken till olyckan var en tro på att kraftverket var helt säkert vid naturkatastrofer. Det japanska parlamentet har även kommit fram till att människors övertro på auktoriteter ligger bakom olyckan.
Bara 30 000 av de människor som flytt från det evakuerade området beräknas kunna återvända hem när delar av området har sanerats. För över 100 000 människor finns ingen möjlighet att återvända inom den närmaste framtiden.