Förvirringen efter Palme
På söndag är det 30 år sedan dåvarande statsminister Olof Palme sköts ihjäl på öppen gata i centrala Stockholm. Mordutredningen är en av världens mest omfattande vid sidan av det ouppklarade mordet på USA-presidenten John F. Kennedy. Inför 30-årsdagen har Palmeutredningen, via media, nåtts av nya teorier.
Den senaste teorin lanseras av Ulf Dahlsten, tidigare statssekreterare och vän till familjen Palme. På DN Debatt berättar han att Christer Pettersson, utpekad gärningsman av Lisbet Palme, ska ha kartlagt statsministerns vanor. Uppgifterna kommer från personer som inte velat uttala sig och som nu är döda, skriver Dahlsten. Huruvida detta kommer att leda Palmeutredningen närmare hamn är oklart, särskilt med tanke på att Pettersson inte längre är i livet och kan bemöta uppgifterna.
Inför 30-årsdagen sänds även journalisten Göran Ellungs dokumentär Palme – sista timmarna (TV4 Play). Där intervjuas anhöriga, journalister och politiska kollegor. Ellung arbetade själv på SVTs Aktuellt med de första sändningarna och beskriver den förvirring och sena reaktionsförmåga som i efterhand bör få samtliga inblandade – public service, politiker och polis – att rodna.
– Vem och varför får vi kanske aldrig reda på när det gäller Olof Palmes död, säger han, och menar att dokumentären mer än något annat är ett tidsdokument.
I Kulturhuset i Stockholm diskuterades i torsdags Palme på temat ”livet, politiken och mordet”. En av deltagarna var Daniel Suhonen, författare och chef för tankesmedjan Katalys. Många förhärligar Palmes person och arv, men han menar att det är viktigare är att sätta fingret på vad Palme verkligen var:
– En idépolitiker. Det får vi inte glömma bort.
Få politiker har uppvisat så vitt skilda sidor som Palme: alltifrån inblandning i smutsiga vapenaffärer till neutralitetspolitik via jämställdhetsreformer.
– Från Branting till och med Palme var socialdemokratin en rörelse med en egen idé som inte drog sig för att bråka. Palme tog konflikt med de däruppe, med näringslivet.
Palme dog i en brytningstid: några år efter hans död föll Berlinmuren och kalla kriget tog slut. Sverige blev medlem i EU och politik kom mer att handla om samförstånd än att erbjuda olika ideologiska alternativ.
– Med Palme kände sig folk företrädda av socialdemokratin på ett annat sätt, säger Daniel Suhonen. Den ständiga samsynen i mitten har berett vägen för högerpopulism.