Vart tog jämställdheten vägen?
På COP15 i Köpenhamn var det många stora internationella kvinnoorganisationer som hårt drev jämställdhet som en förutsättning för hållbar omställning, och de lyckades. Vi undrar nu om regeringar anser det viktigt att jämställdhet finns med i det kommande slutliga klimathandlingsprogrammet. Vi kan inte se att den svenska regeringen har skrivit om jämställdhet som en del i klimatarbetet på sin hemsida. På plats på klimatkonferensen har vi fått reda på att jämställdhetsperspektivet saknas – nu igen?!
Inför FNs arbete med de nu beslutade 17 nya hållbarhetsmålen fanns en speciell arbetsgrupp som enkom arbetade med jämställdhetsfrågan. Någon sådan officiell grupp har vi inte hittat här. Däremot ordnar internationella frivilligorganisationen Gendercc-Women for climate justice dagliga morgonmöten. Där arbetar de nu för enighet om att få med genusaspekter i artikel 3, punkt 1a. För att uppnå detta bör de mänskliga rättigheterna respekteras och jämställdhet garanteras samt hänsyn tas till olika socioekonomiska sammanhang.
Det vore märkligt att klubba klimatmål utan att samtidigt klubba att arbetet ska vila på jämställd grund och utföras jämställt, av kvinnor och män på lika villkor. Det är en grundpelare i arbete med mänskliga rättigheter och ska rimligen finnas med i alla globala överenskommelser.
Det är många frivilligorganisationer från hela världen som är representerade och internationella Friends of the Earth är på plats. För dem är också de demokratiska aspekterna i omställningsarbetet avgörande, att kvinnor och män från hela världen deltar. Här talas det inte längre om framtiden för barn och barnbarn, här talas det om verkligheten för dem som redan drabbas hårt av stormar och regn och som inte har stabila demokratiska regeringar som tar ansvar för omställning. Klimatomställning pågår, nu ska världens regeringar, banker, försäkringsbolag och klimatsmarta affärsidkare upp på banan och bygga ny hållbar infrastruktur. Så klart att det ska ske jämställt.